Před měsícem začala rekonstrukce Zenklovy ulice na území Prahy 8 v úseku mezi Bulovkou a Palmovkou. Společně s uzavírkou Libeňského mostu kvůli jeho havarijnímu stavu se z Libně začíná stávat nedobytná tvrz. Tuto skutečnost výrazně podtrhují problémy, se kterými se od začátku roku potýkají místní obchodníci.

Někteří už to vzdali. Ve spodní části Zenklovy ulice u úřadu městské části zavřela galanterie a plynoservis, skončí také second hand. Další podnikatelé se o pokračování obchodu budou rozhodovat v následujících měsících, všichni se ale shodují na tom, že situace je likvidační.

Nešťastní jsou všude

„Všichni vám to tu řeknou stejně. Tržby máme menší, snažíme se dělat ještě další aktivity, abychom nemuseli odejít. Nechápu, proč se rekonstrukce nerozdělila tak, aby se opravovala vždy jen polovina silnice a druhá zůstala průjezdná. Teď v týdnu tudy šla jednadevadesátiletá paní, která si šla na úřad pro nový průkaz a byla vyřízená, že to nemůže z Palmovky dojít. Každý si nemůže vzít taxi,“ popsala rozhořčeně Martina Zítková z místního papírnictví.

Situace měsíc po zahájení rekonstrukce v Zenklově ulici je pro mnoho obchodníků likvidační.
Autor: Daniel Vitouš

Polovinu zákazníků i tržeb oproti dřívějším měsícům evidují za leden také v sousedním obchodě s elektromateriálem. „Přišli jsme o stálé zákazníky, kteří k nám chodili pravidelně. Předpokládám, že si najdou jiného dodavatele. Je to katastrofa,“ potvrdila majitelka obchodu Radka Kovalová.

Záleží na postoji majitelů

Situace se pro zdejší podnikatele odvíjí zejména od toho, jestli jim majitelé domů po dobu rekonstrukce zlevní nájem. V drtivé většině se tak ale podle informací Blesk.cz nestalo. „Jestli se situace nezmění, budeme ke konci března odcházet také. V optikách bývá léto vždy slabší, jaro je tedy pro nás období, kdy si musíme vydělat na léto. Je tu také neustálý randál a nepořádek. Musí se tu vytírat třemi kýbly vody, protože je to pořád špinavé,“ popsala svůj názor Karolína Hrušková z prodejny brýlí a jiné optiky.

Likvidační situaci potvrzují obchodníci v Zenklově ulici také na opačné straně uzavírky u Bulovky. Podle zdejších podnikatelů jedna místní restaurace vydávala během poledne v průměru 150 obědů, v současnosti je to pouze 50. Společnosti, které místo potřebují využívat k nakládání a vykládání rozměrného materiálu, se také potýkají s komplikacemi.

„Tržby nám klesly o dvě třetiny. Z velké části nás živí lidé, kteří se tu běžně zastaví auty a koupí si náš domácky vyrobený sortiment, to teď ale nelze. Chtěla jsem u nás založit komunitní centrum, kde by se scházeli lidé, ale v tuhle chvíli to ztrácí smysl,“ popsala svůj pocit zmaru Ivana Andrle z bistra nedaleko Bulovky. Tato nálada byla znatelná všude v Zenklově ulici, kam se na začátku února Blesk.cz podíval. Obchodníci se obávají, že z důležité dopravní tepny se po rekonstrukci stane ulice duchů.

Podívejte se na aktuální situaci v Zenklově ulici:

Fotogalerie
16 fotografií