„Dítě, jak bychom my Romové přetrvali, kdybychom neměli oheň…,“ rozléhalo se Dittrichovou ulicí z reproduktoru na nově otevřené knihovně Romafuturismo. V rámci otevření knihovny tady probíhal maraton čtení.

Každou půlhodinu se u knihy Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou významné romské spisovatelky Eleny Lackové vyměnil vypravěč. Dvanáctihodinové štafetové čtení přiblížilo kolemjdoucím i těm, kteří se odhodlali vejít dovnitř, romskou kulturu.

Zaposlouchal jsem se tady venku u auta. Čekám ještě na manželku, tak mi to alespoň ukrátí čekání,“ řekl kolemjdoucí muž, kterému předčítání v pošmourném dni udělalo radost. 

Video
Video se připravuje ...

Knihovna Romafuturismo právě otevřela. Eva Fornálová

V tamější malé knihovně objevíte 300 titulů od více než stovky českých i evropských autorů, kteří psali o emancipaci diskriminovaných etnik a kultur. „Myšlenka založení knihovny existovala již několik let, ale z různých důvodů ji nebylo možné realizovat. Jedním z důvodů pro vznik knihovny je velmi slabé celospolečenské povědomí o romské kultuře a životě,“ prozradila Ladislava Gažiová, bez které by knihovna dnes nebyla. 

Elena Lacková

Kniha, která se rozléhala ulicí, je autobiografií Eleny Lackové, jež zemřela v roce 2003. Elena byla první Romkou, která absolvovala studium na katedře sociálních věd Univerzity Karlovy. Za svůj život napsala mnoho pohádek, rozhlasových i divadelních her. A právě o jejím životě, dospívání a dětství, kdy se narodila do rodiny polské Židovky a cikánského hudebníka jako jedno z osmi děti, kniha vypráví.

Kdy? Od února, od 7 do 19 hodin
Kde? Dittrichova 13, Praha 2

Podívejte se, jak to vypadá uvnitř:

Fotogalerie
13 fotografií