Není divu, že jsou rozkvetlé stromy za kostelem svatého Antonína na Strossmayerově náměstí pro lidi takovou kuriozitou. V Praze totiž většina stromů a rostlin ještě zažívá zimní spánek. V Holešovicích ale objevíte rozkvetlý druh okrasné třešně, takzvané Prunus subhirtella ,Autumnalis Rosea‘ s narůžovělými květy.

Kromě Strossmayerova náměstí můžete nyní vidět i bíle rozkvetlou okrasnou třešeň v parku na vrchu Vítkově,“ prozradil tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman. Tento strom je charakteristický velmi pozdním podzimním kvetením a časným jarním květem, vykvétá tedy dvakrát za sezonu.

Video
Video se připravuje ...

Do Prahy už dorazilo jaro. Eva Fornálová

„V případě pražských zim, kdy se teploty v centru zastavěné metropole pohybují víceméně pouze okolo nuly a výše, tyto stromy spojují podzimní a jarní dobu květu v jedno delší období po značnou část zimy a předjaří. Květy přečkají i krátkodobý mráz,“ vysvětloval tento nevídaný úkaz mluvčí magistrátu. 

Na koho ještě přišlo jaro?

V tomto období v Praze rozkvétají také okrasné keře. Nejvýraznější je kalina vonná Viburnum farerri, která roste u vchodu do Vojanových sadů a v parku na Karlově náměstí. Dále nyní kvete výrazně žlutě kvetoucí jasmín nahokvětý Jasminum nudiflorum, který je k vidění ve svazích pod Letohrádkem královny Anny, směrem do Jeleního příkopu a dále ve svahu pod Kramářovou vilou na kraji Letenských sadů.

„V průběhu dalšího měsíce začnou rozkvétat okrasné dříny Cornus mas (např. v Letenských sadech). V lesích a na zahradách v předjaří výrazně fialově kvete Daphne mezereum – lýkovec jedovatý,“ prozradil nakonec Hofman.

Fotogalerie
15 fotografií