Prahu čeká v roce 2018 další posun k cílovému konceptu „Smart Prague 2030“, od kterého si hlavní město slibuje zásadní technologický posun. Ve virtuálním prostředí i fyzicky přímo v ulicích metropole se má objevit celá řada nových služeb, některé z nich už letos.

Jednou z novinek s nejjasnějšími obrysy a konkrétním termínem zahájení funkčnosti je virtuální Lítačka. „Znamená to, že majitelům Lítaček, ale i dalším cestujícím v Praze a Středočeském kraji se od poloviny příštího roku usnadní nákup jízdného. Budeme zde mít funkční prostředí, které se bude maximálně soustředit na pohodlí cestujících. Navíc odpadne nutnost chodit aktivovat kupón k validátoru,“ vysvětlil ředitel společnosti Operátor ICT Michal Fišer.

Zásadní zlom podle něj nastane během prvního srpnového dne letošního roku. Od té doby totiž bude možné cestovní kupon na MHD nahrát nejen na Lítačku, ale také na libovolnou platební kartu. Všechny úkony navíc cestující vyřeší prostřednictvím moderní mobilní aplikace.

Chytrý Karlín

Prototyp chytrého města a jakési „pokusné“ prostředí vznikne v Karlíně. Na Karlínském náměstí, v Křižíkově a Sokolovské ulici budou odborníci zkoušet různé technologie, které by se v budoucnu měly začít rozrůstat do celé Prahy. Nové veřejné osvětlení tu zlepší světelný komfort, ušetří elektrickou energii a nabídne bezplatnou Wi-Fi.

Tyto lampy budou navíc umět také poskytovat informace o intenzitě provozu. „Informace o intenzitě provozu budou dostupné například záchranářům a členům integrovaného záchranného systému, aby se dokázali vyhnout místům s dopravními zácpami a dokázali se na místo dostat co nejdříve,“ nastínil možnosti využití této funkce ředitel divize Smart Prague Operátora ICT Vladimír Zadina.

Rozmach elektromobilů

Praha se podle odborníků musí bezpodmínečně připravit také na rozvoj v oblasti elektromobility. Odhaduje se, že za dva roky bude po českých silnicích jezdit zhruba 7 tisíc vozidel, které bude pohánět pouze elektřina. Má proto vzniknout páteřní síť s celkem 59 nabíjecími stanicemi, některé z nich se budou pilotně nacházet právě na sloupech veřejného osvětlení v Karlíně. Ještě v letošním roce se po Praze zprovozní 16 takovýchto stanic.

Fotogalerie
8 fotografií

Poslechněte si, co Michal Fišer o konceptu Smart Prague 2030 prozradil v době jeho spuštění: