Českem v posledních dnech rezonuje případ Terezy, kterou zatkli v Pákistánu za pašování heroinu. Podobné případy ale řeší pražští celníci na letišti téměř denně. „Na Letišti Václava Havla provádějí celníci kontroly zavazadel, ale také zásilek,“ popsala Šárka Miškovská, mluvčí Celní správy Praha Ruzyně. Celníci zavazadla nejprve podrobují kontrole rentgenem, který je upozorní na organický materiál uvnitř kufrů.

Fyzickou kontrolou pak zajistí podezřelý balíček uvnitř cestovního kufru a následně provádějí detekční zkoušku na přítomnost omamných a psychotropních látek. Pokud zjistí, že se opravdu jedná o zakázanou látku, okamžitě kontaktují policii a předají jí veškeré zadržené věci společně s pašerákem. Kontroly přitom probíhají namátkou a podle dalších různých postupů.

Kilogramy drog i pronášení peněz

S kontrolami jim pomáhají také speciálně vycvičení psi. „Využíváme celkem 15 služebních psů, kteří jsou cvičeni na různé komodity. Mezi nimi jsou omamné a psychotropní látky, peněžní hotovost, tabákové výrobky nebo například ohrožené druhy zvířat,“ řekla dále Miškovská. U peněz dokonce poznají vyšší množství bankovek podle intenzity pachu. „Probíhá to úplně stejně jako u ostatních komodit. Pes dokáže odhalit veškeré možné papírové, a také například plastové bankovky, které se používají v Kanadě,“ dodala.

Případů pašování různých drog bylo jen v loňském roce celkem 793. „V jednom případě byl odhalen takzvaný polykač, který se snažil ve svých útrobách propašovat více než 1,2 kilogramu kokainu. Nejvíce se obecně pašuje marihuana, a to nejen v zavazadlech, ale také zásilkách. V těch jsme během minulého roku nalezli extázi, hašiš, metamfetamin, amfetamin nebo LSD,“ uzavřela Miškovská.

Fotogalerie
15 fotografií