Korunovační klenoty jsou vystavovány pouze při výjimečných příležitostech, během mandátu prezidenta Miloše Zemana byly vyzvednuty potřetí. Do Vladislavského sálu proudily davy také v roce 2016, kdy byly klenoty k vidění od 15. do 29. května. Tehdy si symboly české státnosti prohlédlo přes 40.000 návštěvníků, a to u příležitosti 700. výročí narození císaře Karla IV. V květnu 2013 byly klenoty vystaveny kvůli zvolení Zemana prezidentem. Prohlédnout si je přišlo za deset dnů přes 31.000 lidí. 

Klenoty byly osm dní vystaveny v nové bezpečnostní vitríně, díky níž si je lidé oproti minulosti mohli prohlédnout ze všech stran. Ve vitríně, která byla používána dříve a kterou v době první československé republiky vytvořil architekt Josef Gočár, byly tentokrát památky spojené se svatým Václavem.

Koruna, žezlo a jablko

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, kožená pouzdra na ně, podušku pod korunu a korunovační plášť s doplňky. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem. Ostatní předměty jsou novější.

Klenoty zpátky do Korunní komory společně uloží všech sedm držitelů klíčů - takzvanými klíčníky jsou nejvyšší představitelé státu, církve a hlavního města: prezident, premiér, předsedové obou komor Parlamentu, pražský primátor, pražský arcibiskup a děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze.

Fotogalerie
23 fotografií