Podle míry ohrožení povodní patří hostivařská nádrž do druhé nejhorší kategorie ze čtyř. To znamená, že musí odolat 10000leté povodni. Od povodní v roce 2013 byl zvýšen počet hrázných z jednoho na čtyři, aby byl zajištěn nepřetržitý dohled nad přehradou, uvedla Petra Fišerová z Lesů hlavního města, které nádrž spravují.

Stavba přelivu má platné územní rozhodnutí. V současné době magistrátní odbor strategických investic připravuje soutěž na zpracování dokumentace pro stavební povolení.

Budování v roce 2019

Získání stavebního povolení očekáváme na konci roku 2018 a možné zahájení stavebních prací v roce 2019,“ sdělil ČTK tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman. Při stavbě vznikne kromě bezpečnostního přelivu nový vlnolam na koruně hráze a odpadní koryto.

Stavba vodního díla Hostivař byl zahájena v roce 1961 a dokončena o dva roky později. Přehrada má plochu 34,9 hektaru a maximální hloubku 12 metrů. Nádrž slouží zejména ke zmírňování povodní na Botiči a ochraně níže položené zástavby Záběhlic, Michle a Nuslí. Patří mezi oblíbené rybářské revíry a na levém břehu je sportovní areál.

Fotogalerie
4 fotografie