Hasiči zasahovali v hotelu v Náplavní ulici nedaleko Jiráskova mostu a Masarykova nábřeží. Podle tiskového mluvčího hasičů Martina Kavky bylo nezbytné evakuovat celý objekt. „Příčina požáru je v tuto chvíli nejasná,“ uvedl ještě během zásahu k situaci Martin Kavka. Podle něj byli hosté hotelu uvěznění ve všech pokojích a volali o pomoc z oken.

Čtyři mrtví, zranění hasiči

Pražská záchranka kvůli závažnosti situace spustila traumaplán, který byl aktivní zhruba dvě hodiny. Podle ředitele záchranky Petra Koloucha na následky zranění při požáru zemřely dvě osoby, záchranáři resuscitovali tři zraněné a ošetřili další osoby, které se nadýchaly kouře. Při likvidaci požáru se zranili dva hasiči, kteří ve špatně přístupném prostoru propadli patrem. Nejsou však v ohrožení života.

Další dvě ženy přišly o život po převozu do Všeobecné fakultní nemocnice. V obou případech to potvrdil mluvčí zdravotnického zařízení Michal Schneider. Jedna žena podle něj zemřela ještě v sobotu večer, další dnes ráno. Příčinou úmrtí je v obou případech udušení kouřem. Identita těchto žen je podle policie v současnosti neznámá. Další hospitalizované osoby, které se během požáru nacházely v budově hotelu, už lékaři propustili, některé ale ještě zůstávají v nemocnicích.

Pražská policie v neděli uveřejnila roky narození a země původu dvou obětí, které zemřely na místě. Smrt v hotelu nalezl mladý muž z Německa (ročník 1996) a žena z Jižní Koreje (ročník 1997). Mezi hospitalizovanými osobami se nacházejí lidé z Nizozemí, Turecka a Francie.

„Na místě události od rána pracují vyšetřovatelé policistů, hasičů, kolegové z kriminalistického ústavu a soudní znalci. Ti zjišťují, kde a proč začalo hořet. V tuto chvíli nelze odhadnout, v jakém časovém horizontu budou známy první výsledky tohoto šetření. Jakmile to okolnosti dovolí, budeme o tom veřejnost informovat,“ uvedl v neděli k situaci policejní mluvčí Jan Daněk. Podle něj se v hotelu nacházejí osobní věci hostů, přístup k nim ale zatím nemají.

Hodiny po požáru

Hosté hotelu, kteří nebyli zraněni, naleznou dočasné útočiště ve druhém hotelu majitele, který se nachází na Národní třídě. Příčinu požáru v současnosti vyšetřují odborníci, podle prvotních informací požár vznikl od klimatizace. Přes noc na místě zůstaly tři profesionální a dvě dobrovolné jednotky, během neděle bude pokračovat vyšetřování příčin této tragické události.

Policisté a odborníci v neděli ukončili ohledání hotelu před 18:00, poté budovu předali zástupci majitele. Na něm bude záležet, jestli si evakuovaní hosté budou smět vyzvednout své osobní věci. Kriminalisté na místě zajistili stopy a budou čekat na vypracování posudků od expertů. Příčinu požáru se tak během víkendu s určitostí nepovedlo stanovit.

O průběhu zásahu informovali záchranáři na Twitteru:

Podívejte se, jak to na místě vypadalo:

Video
Video se připravuje ...

Požár hotelu v centru Prahy: Několik lidí v ohrožení života! Aktu.cz

Myslíkova ulice byla vlivem zásahu neprůjezdná, tramvaj číslo 5 mezi Jiráskovým náměstím a Myslíkovou byla dočasně mimo provoz. Ulice Náplavní už je průchozí a průjezdná. Budova hotelu se větrá, v okolí je ale stále cítit kouř.

S policisty jsou v kontaktu také majitelé hotelu, který patří španělskému hotelovému řetězci. „Je nám to strašně líto, učiníme všechno, co je potřebné ve vztahu k poškozeným,“ uvedl právní zástupce vlastníka hotelu Václav Vlk. Předpisy požární bezpečnosti měla podle jeho vyjádření budova v pořádku, společnost čeká na závěry vyšetřovatelů o příčinách požáru.

Byli jste svědky požáru? Napište nám na tip@blesk.cz.

Fotogalerie
51 fotografií