Od začátku roku se v Praze narodilo a vylíhlo už šest mláďat. Kromě ovce domácí kamerunské je to ještě klokánek králíkovitý, dvě mláďata mady modrotemenného, přímorožec beisa a sameček sitatungy západoafrické. „Sameček sitatungy západoafrické je již 419. mládětem tohoto druhu narozeným v naší zoo. Jeho matka se narodila také u nás, zatímco otec je původem z Dánska,“ uvedla pražská zoo na Facebooku.

Sameček sitatungy západoafrické
Autor: Zoo Praha

Žije ve stádech

Šedivé krátkosrsté zvířátko, sameček, je už 20. přímorožcem beisa narozeným v pražském chovu. Až sudokopytník, původem z Etiopie a Keni vyroste, bude to pěkný pořízek. Dospělí jedinci totiž dosahující délky až 190 cm a váží přibližně 240 kg. V kohoutku je vysoký zhruba 120 cm.

Přímorožec beisa tvoří menší stáda do 40 jedinců, která jsou tvořena pouze samicemi a jedním samcem. Ostatní samci žijí samotářským životem a ke stádu se připojují pouze v období říje, kdy však musí svádět urputné boje s vůdčím samcem stáda, které můžou skončit až smrtí slabšího samce.

Mládě přímorožce beisa. To je ale poleženíčko, ale…
Autor: Zoo Praha

»Čertík« kamerunský

Jedná se o první mládě roku 2018, sameček ovce kamerunské se narodil kolem sedmé hodiny ráno 1. ledna přímo ve výběhu. Jeho matkou je samice Libuška, otcem pak chovný samec Balíček. Mládě je celé černé, chovatelé mu proto říkají Čertík. K vidění je v Dětské zoo.

Sameček ovce kamerunské
Autor: Zoo Praha

Klokánek králíkovitý

V ten den roztomilé mláďátko poprvé vykouklo své klokaní mámě z vaku. Jen co se rozhlédlo, okamžitě se zase schovalo do bezpečí. „Zatím je složité se k matce s miminkem vůbec přiblížit. Tahle fotka je v podstatě zázrak,“ řekl Blesku mluvčí zoo Lubor Mach.

Klokánek králíkovitý
Autor: Zoo Praha

Mada modrotemenný

Jedná se o páté a šesté mládě v pražském chovu, první u nich vyseděli rodiče, druhé se narodilo uměle. 

Dvě mláďata mady modrotemenného
Autor: Zoo Praha

Návštěvnost trhá rekordy

Návštěvnost pražské zoo skončila loni na úctyhodném čísle 1 445 126! Jde o historicky druhý nejlepší výsledek, který zaostal o pouhých 3227 lidí za rekordním rokem 2016. „Dá se říci, že nebýt vichřice Herwart, kvůli níž byla zoo dva dny zavřená, byla by rekordní návštěvnost překonána dva roky za sebou,“ uvedl ředitel zoologické Miroslav Bobek.

Fotogalerie
8 fotografií