Svatováclavská koruna, jablko, žezlo, zbroj svatého Václava či jeden ze sedmi klíčů ke Korunní komoře chrámu svatého Víta. To už od dopoledne na Pražský hrad přilákalo tisíce lidí.

První návštěvníci přišli i více než hodinu před otevřením a brzy se utvořila fronta, která vedla přes celé Býčí schodiště až do zahrady Na Valech. Výstava Symbolická moc korunovačních klenotů je druhou ze série výstav, kterou Hrad v rámci projektu Založeno 1918 uspořádal k výročí 100 let od založení Československa.

A že se jedná opravdu o jedinečnou podívanou, dokazuje množství lidí, kteří neváhali přijet z různých koutů republiky a vystát třeba i hodinové fronty, přestože počasí se příliš nevydařilo. „Na korunovační klenoty jsem se již jednou podívat byla, ale už je to asi 15 let. U nás v Chomutově je 20 centimetrů sněhu, tak to počasí tady ještě není tak hrozné,“ svěřila se paní Ludmila (84). „V televizi to není ono, chci nasát tu vlasteneckou atmosféru. Snad to do odjezdu stihneme,“ doufala paní Drahomíra (75) z Chomutova.

Čekání v dlouhých frontách ale nakonec vykoupil zážitek z výstavy: „Ve frontě jsme čekali asi třičtvrtě hodiny. Zrovna nepadalo nic, ale v zahradě a na Býčích schodech fičel vítr. Výstava je nádherná, za to čekání to stálo,“ řekl pan Ladislav (71) z Prahy.

VIDEO: Podívejte se, jak proběhlo vyzvednutí korunovačních klenotů.

Kdy a za kolik?

Kde: Vladislavský sál Pražského hradu
Kdy: Od 16. do 23. ledna 2018, vždy od 10:00 do 17:00
Za kolik: Zdarma!
Kudy se tam dostanete: Z Jižních zahrad a přes Býčí schodiště
Na co se připravit: Na bezpečnostní kontroly u vstupu, kočárky se do sálu nedostanou.

Fotogalerie
25 fotografií