Budova paláce vznikla ve 30. letech minulého století. Problémy se zatékáním mívala už v dobách Bohumila Hrabala, který sem chodil do kina a na pivo. Podle jeho povídek byl při promítání filmů slyšet neustálý hukot čerpadel na vodu.

Tvrdou ránu Palác Svět schytal během ničivých povodní roku 2002. „Už před tím ale přišly potíže během privatizace, protože tehdejší majitelé nesehnali 15 milionů na rekonstrukci,“ uvedl místostarosta Prahy 8 Petr Vilgus (SZ).

Život z paláce postupně mizel. Do vyhlášeného automatu se přitom nechodilo pouze na pivo, místní okénko v létě nabízelo zmrzlinu a v zimě párek v rohlíku. Postupně ale přestalo fungovat občerstvení i kino, nakonec budovu opustili i obyvatelé bytů.

Udělá s tím majitel něco?

Plány na rekonstrukci schvalovala radnice Prahy 8 už v roce 2006, od té doby se ale prakticky nic nestalo. Budovu vlastní společnost Crispino nemovitosti – právě na základě jejího jednání se podle místostarosty Vilguse kvůli plánované rekonstrukci odstěhovali poslední lidé.

Automat Svět byl jakožto součást paláce zbořen před sedmi lety. „Poté tu vznikla provizorní stříška coby náznak toho, že by tu měla vzniknout replika původní stavby, ale práce zůstaly pouze u skeletu,“ prozradil Petr Vilgus.

Majitel nepřijel

Počátkem třetího lednového týdne měla Praha 8 se zahraničním majitelem o budoucnosti Paláce Svět dál jednat, Antonio Crispino prý ale do republiky nepřijel. V současnosti se proto domlouvá náhradní termín pro jednání.

Podívejte se na aktuální vzhled Paláce Svět:

Fotogalerie
10 fotografií