Magistrát se rozhodl vytipovat pozemky pro volný pohyb psů poté, co radnice odmítly vybrat taková místa samy nebo na výzvu magistrátu nereagovaly. Už v roce 2015 tak úředníci vybrali podle nich vhodné pozemky, a to nejen ty městské, ale i patřící soukromým majitelům. To se ale mnohým z nich nelíbilo. Po několika letech tak od záměru magistrát ustoupil.

„Vyhláška se zabývala regulací volného pohybu psů po Praze. My jsme narazili na ne příliš velkou spolupráci městských částí, v některých případech s vyhláškou vůbec nesouhlasily. Proto nám přišlo efektivnější, aby o tom rozhodly samy radnice lokálními regulacemi a aby si nastavily vlastní pravidla. Nařízení se dotkne přibližně 90 tisíc pejskařů v hlavním městě,“ potvrdil pro Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Volný pohyb psů tak mají do budoucna řešit samy radnice. Podle dokumentu se magistrát pokusí najít v rozpočtu peníze, kterými by jim na řešení problémů se psy přispěl.

Rozhodnutí radnice vítají

Mezi městskými částmi, které na výzvu nereagovaly, byla i Praha 5. „Rozhodnutí magistrátu vítáme velice pozitivně. Myslíme si, že by to mělo zůstat v kompetenci městských částí. V tuto chvíli tak budeme o místech s volným pohybem psů rozhodovat my, což je podle nás správné, jelikož při komunikaci s občany snáze zjistíme, která místa mohou být problémová a kde naopak můžeme pohyb psů bez vodítka povolit,“ popsal mluvčí Prahy 5 Jakub Večerka.

V Praze platí vyhláška o ochraně zeleně, která zakazuje vstup psů na pozemky vedené v katastru jako zeleň. Rovněž je zakázáno s nimi chodit na dětská hřiště a pískoviště a majitelé po nich musí uklízet. Zákon o myslivosti pak volný pohyb psů zakazuje v honitbě, kterých je v Praze několik.

V Praze je evidováno kolem 100 tisíc psů. Nejvíce jich je přihlášených v Praze 4, tam je více než devět tisíc zvířat, a dále také v Praze 6, kde je registrováno zhruba 8500 pejsků. Podle magistrátní vyhlášky z roku 2005 musí být každý pes starší šesti měsíců v metropoli evidován pomocí mikročipu nebo tetování. Ty nesou informace o psu i jméno majitele pro jeho snazší dohledání například městskou policií, když se mazlíček ztratí.