Parkovací místa přibudou v rámci přechodu na elektronický systém parkovacích zón od 1. února. Ve Vrbenského ulici, která vede okolo holešovického nádraží, ubude jeden z jízdních pruhů a v něm vznikne 40 parkovacích míst. Na místě jsou již namontovány parkovací automaty a značky, které jsou zatím přelepeny. Další místa k stání vzniknou v ulici Za Elektrárnou, kde nyní řidiči parkují „na divoko“. V ulici by podle místostarosty městské části Ondřeje Mirovského (SZ) mohly být téměř dvě stovky parkovacích míst.

Pro návštěvníky Prahy 7 by mělo nově sloužit parkoviště před Technickým muzeem na Letné. Tady nyní funguje hlídané parkoviště, které má v nájmu soukromý provozovatel. Smlouva s ním již byla vypovězena. „Pro město byla nevýhodná,“ řekl Mirovský.

Snížení rychlosti

Řidiči budou muset počítat s tím, že v Holešovicích, a to v oblasti od železniční trati k řece, pojedou maximální rychlostí 30 kilometrů za hodinu. „Zóna se nebude týkat samozřejmě hlavních a významných komunikací. Konkrétní datum jejího zavedení zatím nemáme určeno,“ řekl Mirovský. Opatření prý zlepší pohyb v ulicích a rovněž následky nehod jsou v takových oblastech výrazně nižší.

Radnice zónu 30 zavedla v první fázi již loni v lednu v úseku od Bubenské ulice až na Letnou k fotbalovému stadionu.

V Praze 7 začne od února fungovat nový systém parkovacích zón. Řidiči si nebudou muset dávat za okna parkovací karty, ale na úřadě nechají zaevidovat registrační značku svého vozu. Parkující auta v ulicích pak kontrolují vozy se speciálními kamerami, které snímají značky. V ulicích budou rovněž nové parkovací automaty. Praha 7 loni vybrala v zónách zhruba 20 milionů korun.

Elektronický systém kontroly již platí v Praze 1, 2, 5, 6 a 8. Loni na parkovném hlavní město jako celek získalo 227,6 milionu korun, nejvíce v Praze 1.