Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

11 rekonstrukcí v Praze: Na co se mohou »těšit« řidiči, chodci, cestující i milovníci památek?

/
  • Rekonstrukce Zenklovy ulice vstoupila do zásadní fáze, u úřadu stojí "les dopravních značek".
    5. ledna 2018 ● 05:50

    Hlavní město čeká v novém roce velké množství rekonstrukcí. Některé už začaly a Pražany budou trápit po většinu roku. Další hlavní stavby metropole teprve plánuje. Na necelých devět měsíců bude uzavřena Zenklova ulice, lidé přijdou také o oblíbenou atrakci – orloj – na Staroměstském náměstí. Naopak dokončena bude po letech oprava Národního muzea a magistrát dokončí také novou čistírnu odpadních vod na Císařském ostrově.

  • 1.

    Náměstí Republiky

    Hned na začátku roku 2018 začala oprava eskalátorů směrem k Palladiu ve stanici Náměstí Republiky na lince B. Aby se do obchodního centra lidé dostali, musí nově popojít směrem k Masarykovu nádraží. Omezení kvůli opravě více než 30 let starých eskalátorů má trvat do srpna. „Rekonstrukce se bude týkat výměny celkem tří ramen pohyblivých schodů včetně výměny silových kabelů, rozvaděčů, systému automatizovaného řízení, modernizace slaboproudých zařízení, elektropožární signalizace a dalších technologií,“ prozradila pro Blesk.cz Aneta Řehková, tisková mluvčí Dopravního podniku Praha.

    Zastávka Náměstí Republiky bude mít na 8 měsíců uzavřené eskalátory k Palladiu. Cesta na povrch k obchodnímu centru teď potrvá delší dobu.
    Autor: Eva Fornálová
  • 2.

    Muzeum na trase A

    Další opravy se na trase A dočká nástupiště ve stanici Muzeum. Před přibližně třemi týdny skončila rekonstrukce první části, na řadu tak přišla ta druhá, tentokrát ve směru do Nemocnice Motol. Rekonstrukce bude probíhat až do května letošního roku, vlaky tudy budou jen projíždět, nejlepší tak bude přestoupit na Můstku.
    Obklady vyměňují i ve stanici metra Muzeum.
    Autor: Tonda Tran
  • 3.

    Zenklova ulice – Praha 8

    Velké komplikace mohou čekat lidé v Praze 8 u Palmovky. Pražany čekají omezení na významném dopravním tahu. Zenklovu ulici budou dělníci opravovat od ledna do září v rámci několika etap. Akce zasáhne individuální i hromadnou dopravu. Oblast prací zasáhne úsek od Palmovky po Bulovku.

    Plánuje se tu rekonstrukce dopravní a technické infrastruktury, v rámci které bude pokračovat oprava mostu přes Rokytku, zajistí se rekonstrukce vodovodů a kanalizací a změnou samozřejmě projdou tramvajová tratě, silnice, chodníky a veřejné osvětlení.

    Oprava betonového mostu v Libni přes Rokytku začala a přerušila se. Pracovníci čekali na navazující zásah.
    Autor: Daniel Vitouš
  • 4.

    Čistírna odpadních vod – Císařský ostrov

    Ústřední čistírna odpadních vod pro Prahu už dlouhé roky nesplňovala požadavky legislativy na kvalitu vypouštěných odpadních vod. Na řadu tak přišla obrovská rekonstrukce, která se stala po dokončení Tunelového komplexu Blanka nejnákladnější stavbou, do které Praha investuje. Celkem vyjde na skoro 6 miliard korun.
    Cílem modernizace je vybudování nové vodní linky, která už sama o sobě přispěje výrazně ke zlepšení kvality vyčištěných odpadních vod vypouštěných do Vltavy. Ve druhém kroku bude provedena modernizace stávající vodní linky. Dokončena by měla být v srpnu tohoto roku a na celý další rok „pojede“ ve zkušebním režimu.
    Čistírna v rekonstrukci Ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově v Praze je největší v republice a prochází nyní rekonstrukcí.
    Autor: Mária Rušinová
  • 5.

    Vinohradská ulice

    Jedna z nejkomplikovanějších rekonstrukcí pro řidiče proběhne ve Vinohradské ulici. Ta se bude týkat úseku mezi ulicemi Legerova a Jana Želivského. Studii projektu vypracoval Institut plánování a rozvoje Prahy. Úpravy frekventované třídy včetně nové tramvajové trati podle ní vyjdou na 548 až 610 milionů korun. Práce by měly být zahájeny ve druhé polovině tohoto roku, hotovo by mělo být do konce roku 2020.
    Lidé se mohou těšit na nové uspořádání tramvajových zastávek, nové přechody pro chodce nebo zajištění bezbariérovosti. Počítá se také s novými lavičkami, chodníky a zelení. Impulzem k úpravám třídy byla nutnost generální rekonstrukce tramvajové trati, která prošla naposledy změnou v osmdesátých letech. Celkem čtyři měsíce by tu ale neměly jezdit tramvaje. Oprava se nedotkne již zrekonstruované zastávky a křižovatky Flora. V tuto chvíli není jisté, kdy přesně k opravě dojde, a jestli se opravdu naplní letošní termín.
    Vizualizace Vinohradské ulice.
    Autor: IPR Praha
  • 6.

    Výstaviště Holešovice

    Na rekonstrukci Výstaviště Praha vyčlenila do letošního rozpočtu 350 milionů korun. Výstaviště v Holešovicích se může těšit na celou sérii změn. Praha vybrala definitivní vzhled nové vstupní brány, která bude vidět jenom někdy. Půjde totiž o systém sjíždějících tyčí, které budou od sebe vzdálené zhruba 15 centimetrů. Nově by tu měl vzniknout také kritizovaný biotop a na řadu by měla přijít i oprava porušeného křídla, které už je mnoho let pouze v provizoriu.
    Vánoční trhy na Výstavišti odstartoval ohňostroj
    Autor: Eva Fornálová
  • 7.

    Fantova budova

    Opravovat se také má i historická Fantova budova stojící mezi příjezdovou halou a pražskou magistrálou. Ta měla být už dávno hotová, ale po problémech se společností Grandi Stazioni, která o prostory přišla kvůli nesplnění smluvních podmínek, se stále čeká, jak bude rekonstrukce probíhat. Italové pražské hlavní nádraží proměnili výrazně k lepšímu na mnoha místech, ale historická budova stále chátrá. Podle ministerstva dopravy by měla být zrekonstruována do roku 2022. Nyní je opraven pouze střední část včetně vnější fasády. Boční křídla stavby ale na rekonstrukci stále čekají. 
    Fantova kavárna
    Autor: Jan Kuliš
  • 8.

    Václavské náměstí

    Dlouho odkládaná a také očekávaná rekonstrukce by letos měla začít na Václavském náměstí. Územní rozhodnutí nabylo právní moci a v tomto roce tak budou moci začít probíhat stavební práce. Prostor mezi Můstkem a Vodičkovou dostane novou podobu. V dolní část  náměstí přibydou stromy a lavičky, nebo třeba fontány. Celá rekonstrukce by měla Prahu přijít na 200 milionů korun. Na náměstí také vzniknou podzemní kontejnery a dobíjecí stanice pro elektromobily, bude tu vybudován rovněž základ pro umisťování vánočního stromu a další věci, které by měly pobyt na náměstí lidem zpříjemnit.
    Celkový pohled na zcela rekonstruované Václavské náměstí.
    Autor: Jakub Cigler Architekti
  • 9.

    Orloj na Staroměstském náměstí

    Jedna z hlavních pražských turistických atrakcí bude přibližně do června uzavřena. Jedná se o orloj, který navštěvují statisíce lidí ročně. Kromě orloje bude v následujících měsících opravena kaple Staroměstské radnice. Rekonstrukce by měla být dokončena na přelomu srpna a září. Do orloje budou doplněné fragmenty, které byly v muzeu hlavního města. Mechanismus stroje bude přizpůsoben podobě z roku 1860. Technická zařízení, která tam jsou od rekonstrukcí po druhé světové válce, budou odstraněna.
    Orloj bude demontován a odvezen do dílen k restaurování.
    Autor: Foto ara
  • 10.

    Českobrodská ulice

    Významná rekonstrukce bude znovu od března probíhat v ulici Českobrodská v úseku mezi ulicemi Ke Třem mostům po ulici Na Vydrholci. Dojde zde k opravě třech hlavních mostů – přes Říčanský potok, přes Rokytku a přes Mlýnskou Strouhu. Ulice se dočká nového asfaltu a také osvětlení. Chodníky a vjezdy budou nově vybudovány převážně z betonové zámkové dlažby. V místech opravy mostů budou zřízeny provizorní komunikace, které zajistí provoz při jejich výstavbě, ale lze tu očekávat omezení v provozu i parkování.
    Vítr poškodil protihlukovou stěnu na Českobrodské. Ta je podle Aktu.cz úplně shnilá.
    Autor: Aktu.cz
  • 11.

    Nuselská ulice

    Opravy s dokončením prací na Nuselském mostě v centru Prahy zdaleka neskončily. Nuselskou ulici čekají další tři etapy rekonstrukce. Proměnou projdou ulice v úsecích od Vladimírovy do ulice Na Jezerce, dále potom k mostu přes Botič a poslední etapa se bude týkat úseku směrem k Michelské ulici. Změnou projde nejen silnice, ale také parkovací místa a bude tu umístěn nový mobiliář a zeleň. Pro řidiče to bude velice komplikované, jelikož při každé etapě bude uzavřena polovina silnice.
    Křižovatka Nuselské a Vladimírovy ulice, kde rekonstrukce loni začala.
    Autor: Googlemaps
  • 12.

    Galerie

    Fotogalerie
    62 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy