Jaroslav Hašek se narodil 30. dubna 1883 v Praze na Novém městě ve Školské ulici. Od mládí vzdoroval autoritám, díky čemuž nedostudoval gymnázium. Záhy inklinoval k socialistům a anarchistům a formou sžíravé satiry bojoval proti nešvarům monarchie, čímž si nejednou vykoledoval pozornost policejních orgánů.

Osudy dobrého literáta Haška

Když vypukla 1. světová válka, narukoval Hašek do armády, aby prožil své vlastní osudy za světové války. Z nich později těžil při své literární tvorbě na svém nejvěhlasnějším díle. Ve válce na východní frontě přeběhl k Rusům, načež vstoupil do československých legií, a dokonce se zúčastnil nejvýznamnější legionářské bitvy u Zborova.

Z legií vystoupil, aby se dal naverbovat do Rudé armády, kde nějaký čas působil i jako komisař. Teprve léta po válce, po návratu do vlasti, začal spisovat svůj slavný román Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, díky kterému se dočkal celosvětové slávy i řady odsudků. Mnozí významní čeští literáti totiž odsuzovali Švejka coby „vžitý“ prototyp českého vojáka, kterého Hašek ve svém díle představil. Nehledě na to se jeho román stal jedním z nejpřekládanějších děl české literatury.

Věčně nespokojený

Když se Hašek po státním převratu vrátil v roce 1920 do Prahy, zklamaně zjistil, že společenské i úřednické zlořády, proti kterým tolik brojil za monarchie, přetrvaly nadále. Věčně nespokojený Hašek tudíž opět začal burcovat společnost a znovu budil nemalý zájem policie za svou rozvratnou činnost. Zemřel v Lipnici nad Sázavou 3. ledna roku 1923 ve věku 39 let. Smrt jej zastihla během rozdělané práce na románu o Švejkovi.

Hašek ve filmu

Postava dobrého vojáka Švejka je českému divákovi dobře známa z mnoha filmů, které začaly vznikat nedlouho po Haškově smrti. Jelikož byl Haškův život sám o sobě zajímavý, i o něm se brzy začaly točit filmy. Ve filmu Poslední bohém z roku 1931 jej ztvárnil Saša Rašilov, který nedlouho předtím v jiném filmu exceloval právě coby Haškův Švejk. V roce 1962 si roli Jaroslava Haška zahrál další český významný herec Josef Abrhám, v česko-sovětském filmu Velká cesta. Jednu z důležitých postav si tehdy zahrál i Rudolf Hrušínský, který přitom Švejka hrál v 50. letech.

Ilustrace k Haškovu románu vytvořil Josef Lada.
Autor: David Zima