Pokud stromeček neodstrojíte a postavíte jej vedle kontejneru s ozdobičkami, jeho osud je zpečetěn. Takto oháknutý strom totiž rovnou poputuje do směsného odpadu ke zpopelnění. 

Zato naháči dostanou druhou šanci. Odzdobené stromečky vozí Pražské služby specializované firmě, která je zpracuje na kompost. Posléze tak jejich pozůstatky využijí nadšení zahrádkáři.

Kam strom nepatří?

Pokud máte kontejnery uvnitř domu, zpozorněte. „Vánoční stromky nepatří na stanoviště tříděného odpadu ani na stanoviště nádob směsného komunálního odpadu umístěné v domech, popřípadě vnitroblocích, kde se provádí vynáška nádob přes prostory objektu. V tomto případě odkládejte vánoční stromky před objekt, na místo přistavení nádob k výsypu,“ vysvětluje mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Na vyhazování nemusíte čekat do Tří králů, kdy se tradičně vánoční strom odstrojuje. Svoz započal hned po Štědrém dnu a potrvá až do února. V tomto období tak můžete následovat naše rady.

Video
Video se připravuje ...

Takto by to mělo vypadat Eva Fornálová

Kam s umělákem

Pokud jste měli doma umělý stromeček a chcete mu dát také sbohem, tahle pravidla pro vás neplatí. Pokud už stromek dosloužil, rozhodně nepatří do kontejneru na tříděný či směsný odpad, ale do sběrného dvora,“ radí Mana.

Fotogalerie
12 fotografií