Novoroční ohňostroj v Praze odpálí pořadatelé z Letné. Událost oslaví nejen sto let od vzniku Československa roku 1918, ale připomene také další události roků, které končily číslicí osm. Na přehlídku světelných efektů nejlépe uvidíte z Dvořákova nábřeží, Pařížské ulice a z Čechova, Mánesova nebo Štefánikova mostu.

Událost odstartuje legendární hlasatelka Kamila Moučková, která v roce 1968 jako vůbec první v médiích oznámila invazi okupačních vojsk do naší země. Samotný ohňostroj se pak bude pyšnit hned pěti obrazy, které se budou věnovat prvorepublikové éře, Pražskému povstání, Pražskému jaru 1968, sametové revoluci a slavnostnímu závěru.

„Autoři ohňostroje připravili několik druhů netradičních speciálních efektů pyrotechniky i jinak vizuálně zajímavých, které zakomponovali do jednotlivých obrazů. Aby diváci nebyli připraveni o překvapení, je možné prozradit jen, že nebudou chybět římské svíce, ohnivé hřiby ani něžné květy pivoněk a také efekty v barvách české trikolóry,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podívejte se na oficiální pozvánku pražského magistrátu na ohňostroj:

Světelnou podívanou doplní hudební doprovod, ve kterém zazní například Óda na radost nebo jazzový Bugatti Step. Nesmí chybět ani česká státní hymna. Magistrát vzhledem ke každoročně velkému zájmu o tuto událost doporučuje, aby lidé na vybrané místo dorazili alespoň půl hodiny před začátkem. Později se totiž vlivem vysokého počtu lidí v pražském centru může stát, že diváci o část ohňostroje přijdou.

„Po ukončení ohňostroje bude posílen provoz metra a postupně obnovován i provoz tramvají. Cena ohňostroje je přesně 999 999 korun,“ dodal k akci mluvčí magistrátu.

Fotogalerie
9 fotografií