Příchod na loď , která je zakotvená u nábřeží Kapitána Jaroše pod Letnou, je od půl osmé do půl deváté večer. Později se do noclehárny jen tak nedostanete. „Platí tady jasná pravidla, která je důležité dodržovat,“ prozradil Novotný. Výjimku ale dělají třeba u těch, kteří končí v práci v pozdějších hodinách. „I ta je ale do určité doby. Naposled jsme i po domluvě udělali výjimku při večírku Nového prostoru, který nás o ni požádal,“ svěřil Novotný, jak je režim důležitý pro to, aby se všichni dostatečně prospali.

Člověk na ulici během dne velmi rychle vymrzne a unaví se. Takže jakmile přijde sem do tepla, brzy usne,“ vysvětloval, proč je večerka už v deset hodin. „Devadesát procent lidí tady pracuje a má brigády. Potřebují být ráno odpočatí.“

Kajuty pak mají muži v podpalubí po osmi lůžkách a ženy po šesti o patro výš. Spací část pro muže a ženy je oddělená z toho důvodu, že většina žen, které se ocitly na ulici, zažily domácí násilí. Sociální pracovníci jim pak rádi vyjdou vstříc a nechají je vykonat hygienu i po večerce, aby se nemusely setkat na patře s muži.

Ti, kteří sem přijdou v páru, ale nemusí být od sebe. Klienti, kteří chtějí mít svůj protějšek na blízku, mohou strávit noc v části za společenskou místností, kde je 30 lůžek zejména pro nově příchozí. Loď Hermes nabízí celkem zhruba 250 postelí. Ty se zcela naplní jen v době, kdy udeří mrazy.   

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak to tady vypadá. Eva Fornálová

Ubytovna za dvacku

Za 20 korun dostanou lidé v nouzi možnost strávit na lodi nocí, kolik chtějí. Řada klientů už tady má i svůj pokoj a své stálé spolubydlící. Po příchodu je čeká sprcha, horký čaj, a pokud chtějí, mohou až do desáté hodiny sledovat s ostatními televizi ve společenské místnosti. Jakmile padne desátá, je třeba jít na kutě. Pro silné kuřáky pak bylo zavedeno pravidlo cigárka v jedenáct večer. Pak následuje čas spánku pro všechny.

Nerušené snění čeká lidi v nouzi právě díky striktním pravidlům. Během noci zažijete hašteření na pokojích jen výjimečně. V případě rvačky, alkoholu, drog a sprostých rasistických nadávek by totiž klienty čekalo vyhození, a to nejenom na jednu noc, ale i na rok. Noční azyl pak nakonec končí v šest ráno budíčkem, kdy mají klienti půl hodiny na to, aby se probrali, vzali si všechny své věci a vydali se do nového dne.

Pomoc ze dna

Loď Hermes si ale neklade za cíl jen poskytnout postel v teple. Snahou tamějších sociálních pracovníků je postupně lidem v nouzi pomoci navrátit se do reálného života, kdy se opět stanou soběstačnými jedinci. Při příchodu a během nočních pobytů tady společně vytvářejí plán cesty, která není krátká. Ta vede přes několik „stanovišť“ až k sociálnímu bydlení. A přestože se zdá být na začátku nereálná, najdou se tací, kteří ji nakonec po zdolání všech překážek dokončí.

Fotogalerie
41 fotografií