Kvůli zvýšeným bezpečnostním opatřením loni o Vánocích policie uzavřela Pražský hrad o půlnoci. Lidé, kteří přišli se zpožděním na půlnoční mši, se do katedrály svatého Víta nedostali. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček opatření hájil s tím, že je slušné přijít na půlnoční mši včas. Letos by se měl areál Hradu uzavřít kolem 02:00 a měly by být otevřeny všechny hradní vchody.

Jako půlnoční mše se v římskokatolické církvi označuje slavnostní mše v předvečer Božího hodu vánočního, tedy narození Ježíše Krista. Vigilie před velkými svátky jsou v křesťanské liturgii doloženy od 5. století, slavily se ve východní i západní církvi a byly často spojeny s půstem.

Kromě mší začínajících přesně o půlnoci, které lze v Praze kromě sv. Víta navštívit třeba také v kostele Panny Marie Vítězné a sv. Antonína Paduánského na Malé Straně nebo ve vyšehradské bazilice sv. Petra a Pavla, začínají některé už ve 22 hodin jako například v malostranském kostele Panny Marie pod řetězem nebo kostele sv. Františka z Assisi u Karlova mostu.

Přehled všech půlnočních mší, které začínají o půlnoci v Praze, najdete ZDE.