Vše vyvolala jediná fotka na Facebooku. Medvěd na ní na první pohled vypadá sklesle a nešťastně. Podle chovatele Jaroslava Kani přitom údajně pouze hledal piškot, který se mu zakutálel. Fotografie vzbudila vlnu rozhořčených reakcí. Stranou nezůstali ani představitelé Prahy 10.

„Jsem znechucená“

Budu požadovat jasné vysvětlení, jak je možné, že v 21. století někdo podporuje vystupování divokých zvířat spoutaných v řetězech!“ stálo na oficiálním facebookovém účtu starosty Prahy 10 Vladimíra Nováka (ČSSD) k události. „Všem se omlouvám - a tyto fotky nechť zde zůstanou a připomínají veřejnosti, jak zvířata tyto akce vnímají - ztrápeně a vystresovaně,“ bylo k přečtení dále.

Své znepokojení nad tím vyjádřila i zastupitelka Prahy 10 Ivana Cabrnochová (SZ). „Jsem znechucená a ostře odsuzuji nápad zneužít živého medvěda v řetězech pro »zábavu« kolemjdoucích na Kubánském náměstí. Budu žádat jméno toho, koho taková věc napadla. Toto se už nesmí opakovat,“ uvedla v prohlášení na sociální síti.

Kde je pravda?

Zatímco lidé na sociálních sítích se bouří kvůli jedné fotce, někteří účastníci si sobotní program pochvalovali a nic špatného na něm neshledávají. „Viděl jsem pěkné vystoupení, doplněné o odborný výklad o chovu a výcviku medvědů,“ uvedl na Facebooku k celé akci pan Petr a pokračoval dále. „Dozvěděl jsem se, jak ho majitel chodí venčit do lesa, jaký mají odmalička úžasný vztah, viděl jsem, jak mu »dává« pusinky. A viděl jsem taky spoustu dětí, kterým se vystoupení medvěda líbilo.“

„Medvěd je mezi lidmi rád″

V řetězech medvěd nebyl,“ uvedl na svou obranu pro Blesk.cz chovatel Jaroslav Kaňa. Fotografie z akce mu v tomto případě dávají za pravdu. „Týrané zvíře přece vypadá jinak. Medvěda z té akce jsem vychoval od medvíďátka. V životě bych ho neuhodil a zrovna tak bych mu ani nedal prášek, který by ho omámil, aby byl krotší. Mohu jej vypustit v lese a sám se mi za chvíli vrátí, protože se mu po lidské přítomnosti začne stýskat. Na výlety za lidmi se proto naopak těší,″ stojí si za svým majitel.

Fotogalerie
10 fotografií