Zasedání zastupitelstva úplně jinak – i tak by se dal shrnout nápad šestkové radnice. Do lavic totiž zasedli „mladí politici“. „Dopolední práce se studenty byla výborná. Vše jsme stihli dle plánu. Myslím, že je v rámci rozvoje občanské společnosti důležité, aby se studenti s řízením samosprávy seznámili,“ řekl pro Blesk.cz Pavel Linzer, hlavní organizátor ze spolku Mladí občané.

A nešlo jen o krátkou zkoušku. V prvním kole si strany ustanovily svého starostu, ve druhém už proběhla vlastní simulace zasedání zastupitelstva. Ta proběhla ve středu 13. prosince. Schůzi už řídil nový starosta Novák, který koordinoval projednávání jednotlivých záměrů a usnesení z dílny samotných studentů a jejich zastupitelských klubů.

Takto vypadá jednání zastupitelstva v reálu– záznam z Prahy 5:

Video
Video se připravuje ...

Zastupitelstvo bylo velice emotivní, Miluše Říhová se při jednom z projevů snažila poukázat na nemorálnost zastupitelů. Tadeáš Provazník, Blesk

„K jednotlivým návrhům schváleného programu probíhala bouřlivá diskuse, která si v ničem nezadala se standardním zastupitelstvem,“ popsal situaci v sále radniční mluvčí Ondřej Šrámek.

Nápady na změnu putovaly k radním

Současní politici městské části jim pomáhali dopracovat návrhy usnesení a přispěli jim svými poznatky z praxe. Návrhy studentů vycházely z pozorování okolí, ve kterém žijí. „Studenti se do svých rolí vžili opravdu naplno. Pokud bych je jen poslouchal, připadal bych si téměř jako na opravdové schůzi. Jejich návrhy, následná rozprava i podněty navíc byly propracované opravdu do detailu,“ řekl Ondřej Kolář (TOP 09), starosta Prahy 6.

Studenti se také usnesli na několika nápadech, co by bylo potřeba změnit nebo vylepšit. Mezi ně patřilo například přidání nových tramvajových linek, zvýšení bezpečnosti chodců a cyklistů, řešení problémové situace s parkováním nebo založení komunitní kulturní akce Zažít město jinak. „Schválená usnesení byla následně postoupena gesčním radním, aby se případně mohla dočkat i realizace,“ vysvětlil Šrámek.

Projekt Municipalita III, z něhož nápad vychází, je projekt spolku Mladí občané určený studentům středních škol, u kterých je cílem prohloubit znalosti v oblasti fungování místní samosprávy a podpořit jejich angažovanost ve veřejném prostoru. Zastupitelstva se účastnili studenti z Gymnázia Jana Keplera, Gymnázia Arabská, Gymnázia Nad Alejí a Anglo, což je německá obchodní akademie.

Fotogalerie
13 fotografií