Jako každoročně i letos veganští aktivisté chtěli poukázat na to, že není rozdíl mezi kaprem a psem, tedy že se jedná o cítící bytost. „To je hrozné, jak to někdo může udělat. Psi se tady přece nejedí,“ vykřikla kolemjdoucí žena, která s děsem v očích odcházela.

Aktivisté se snažili demonstrovat rozdílný metr. Zatímco tady u nás v Česku je jedení psího masa nepředstavitelné, jiné kultury jedí psa jako kuřecí. „Pojďte si pochutnat na psím mase. Zabijeme vám ho humánně, z kůže si pak můžete udělat peněženku,“ vykřikoval veganský řezník, zatímco si brousil nuž. 

Vedle něj pak druhý držel pejska, kterého aktivisté demonstrativně řízli po chlupech, aby upozornili na hrůzu zabíjení, kterou zvířata prožívají. „Na tohle nebudeme koukat,“ volali podráždění kolemjdoucí, kteří nakukovali přes ramena ostatním, aby viděli, co se v červeném stánku děje.

Video
Video se připravuje ...

Vegani se snažili poukázat na utrpení kaprů, které skončí na štědrovečerní tabuli. Eva Fornálová

Volání policie

Akce Pražany natolik pobouřila, že zavolali na policii s prosbou o pomoc, aby nikdo žádného psa nezabil. Strážníci pak na místě prověřili povolení shromáždění a aktivisty museli nechat ukazovat hrůznou scénku i dalším lidem.

„Díky vědcům už víme, že ryby cítí bolest a prožívají stres. Ryby se umí učit, tvoří mezi sebou sociální vazby a dokážou si pamatovat informace staré několik týdnů nebo měsíců. Nejsou tedy svým vnímáním odlišné například od psů,“ vysvětlovali organizátoři na akci a obhajovali tím své jednání.

Podívejte se, jak to na Andělu vypadalo:
Fotogalerie
28 fotografií