Kontroly mostů se rozběhly, a že je co kontrolovat! Technická správa komunikací spravuje 651 mostů a lávek. Celkem 139 z nich je ve špatném stavu, další jsou ve velmi špatném a havarijním stavu. „Butovická lávka je v havarijním stavu, ale to neznamená, že musí být uzavřena. Jenom se z ní drolí beton, proto muselo být uzavřeno parkoviště pod lávkou,“ řekla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Když byla Trojská lávka ve velmi špatném stavu, znamená to, že i ostatní mohou spadnout? „Ne. Znamená to, že se kontrolují častěji. Most může být ve špatném stavu, ale to nemusí znamenat, že je havarijní, a vůbec to neznamená, že spadne. Ale jak jsme viděli u Trojské lávky, my doteď nevíme, co se s tou lávkou stalo a proč se zřítila,“ komentuje stav mostů a lávek Petr Dolínek (ČSSD), náměstek primátorky pro oblast dopravy. 

Všechny mosty a lávky se pravidelně kontrolují. Od mostařů pak dostanou známky jedna až sedm. Sedmička je nejhorší. Spadlá Trojská lávka přitom byla v kategorii šest. Jak jsou na tom ostatní pražské mosty a lávky dnes?

Hned 500 pražských mostů spadá do kategorií tři a čtyři, tedy dobrý či uspokojivý stav. 114 je ve špatném stavu, 23 dokonce ve velmi špatném stavu. V havarijním stavu je jedna lávka, Butovická. 13 mostů obdrželo hodnocení jedna nebo dva, tedy bezvadný či velmi dobrý stav.

Co čísla znamenají:
1 bezvadný stav
2 velmi dobrý
3 dobrý
4 uspokojivý
5 špatný
6 velmi špatný
7 havarijní

Nejhorší mosty:
- Libeňský most: velmi špatný
- Hlávkův most: špatný
- Karlův most: uspokojivý až špatný
- most Legií: špatný
- Palackého most: velmi špatný
- Barrandovský most: špatný
- most Barikádníků: uspokojivý

Fotogalerie
19 fotografií