V metropoli nyní projdou kontrolou desítky mostů a lávek. „Cílem měření je zjištění odezvy přechodových desek mezi starou a novou konstrukcí Hlávkova mostu,“ uvedla mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Stará konstrukce pochází z počátku 20. století, nová k ní byla přistavěna v 60. letech. Obě konstrukce jsou v příčném směru spojeny přechodovými deskami. Jde o železobetonové prefabrikáty, které působí jako prosté nosníky. Desek je na mostě asi 200.

Hlávkův most spojuje dva vltavské břehy přes ostrov Štvanice. Tramvajová doprava na něm bude od sobotních 08:00 do nedělních 15:00 zcela zastavena. Pro auta budou uzavřeny levé pruhy v obou směrech.

Na mostě tento rok znovuotevřeli tramvajovou zastávku:

Omezení v dopravě po Praze

Problémy mají i další pražské mosty a lávky. Praha rozhodla o kontrole a uzavírce některých z nich, mezi nimi je například lávka přes Berounku v Radotíně, a opravovat se budou i ty na železničním mostě z Podskalí na Smíchov. Ve velmi špatném stavu je také Libeňský most. V jeho případě město čeká na vyjádření ministerstva kultury, které rozhodne, zda je to památka, či nikoliv. Podle toho město naplánuje jeho opravu.

Lávka v Troji se zřítila v sobotu po poledni. Ze čtyř zraněných byli dva ve vážném stavu. Ve čtvrtek začali dělníci na Císařském ostrově rozřezávat první díl zřícené lávky. Pokračovat by měli do pátku. Na demontáž dohlíží policie a znalci.

Fotogalerie
24 fotografií