Praha zná dva finalisty architektonické soutěže pro vznik nové lávky mezi Holešovicemi a Karlínem. IPR v rámci vyhlášení výsledků udělil první a třetí místo, druhé zůstalo prázdné. Na autory obou finálních návrhů teď čeká úkol rozpracovat celý projekt. Až na základě toho město definitivně určí, jak bude nové přemostění skutečně vypadat.

Vzhledem k nepříjemnostem kolem pádu lávky v Troji ze začátku prosince je velice pravděpodobné, že při vyhodnocování bude jakost použitého materiálu pod ještě větším drobnohledem. „Určitě bude brán zřetel na kvalitu, taková opatření se samozřejmě dělají vždy. Ve světle posledních událostí se však věci nejspíš bude věnovat ještě více pozornosti,“ potvrdil pro Blesk.cz mluvčí IPR Marek Vácha.

První místo v architektonické soutěži na lávku mezi Holešovicemi a Karlínem
Autor: IPR Praha

Kdy přesně bude možné přistoupit k dalším krokům, které povedou k samotné realizaci lávky, je v současnosti podle příslušných orgánů ještě nemožné předjímat. „V rámci lávek v současnosti řešíme zejména jiné věci,“ připomněl směrem k události na opačné straně Holešovic mluvčí magistrátu Vít Hofman. Podle něj je soutěž na lávku mezi Holešovicemi a Karlínem ještě v běhu a čeká se na její definitivní konec.

Třetí místo v architektonické soutěži na lávku mezi Holešovicemi a Karlínem
Autor: IPR Praha

Na základě informací Institutu plánování a rozvoje lze očekávat, že brzy bude kolem dalších kroků směrem k realizaci lávky, která má nahradit přívoz „HolKa“, jasněji. „Architektonická soutěž je pouze součást celé větší zakázky. V horizontu týdnů by se mohlo pokročit tak, že budeme tušit, kdy další kroky budou následovat,“ dodal k tématu Marek Vácha.

Jaký návrh lávky se vám líbí víc? Podívejte se v galerii:

Fotogalerie
10 fotografií

Na podzim zprovoznil IPR nové Centrum architektury a městského plánování (CAMP). Poslechněte si, co při otevření uvedl ředitel institutu Ondřej Boháč: