„Jelikož tu před nádražím stály zahrady, nalézáme převážně předměty, u kterých předpokládáme, že je lidé ztratili například při rozjímání a meditacích. Jsou to třeba růžence, mince, poněkud větší množství dýmek. Jedna z nich byla dokonce až z Holandska,″ uvedl pro Blesk.cz vedoucí archeologických vykopávek Martin Vyšohlíd. Nalezené artefakty ale odkazují na ještě vzdálenější minulost.

Od polností k městu

Nejstarší objevené artefakty spadají do 14. století, kdy bylo zakládáno Nové město pražské. Před ním na místě patrně ležela pole, o která se staral benediktýnský řád. Ke zmapování v této hloubce se archeologický průzkum ovšem do dnešního dne nedostal.

Nové město pražské vznikalo ve 2. polovině 14. století z popudu Karla IV. Archeologové už stačili odkrýt původní stavení, jejich sklepy, i další pozoruhodné pozůstatky, například zavlažovací systém rozsáhlé zahrady, která obydlí později nahradila. Dnes už 70 beden nastřádaného objeveného materiálu zahrnuje pozoruhodně zdobené kachle, barevné kovy a sklo, a nebo také dělové koule, kterými byly ostřelovány hradby. Ty stály v místech současné Wilsonovy ulice.

Od zahrad po futuristickou čtvrť

V 17. století zástavba obytných domů ustoupila rozlehlé zahradě, díky čemuž archeologové nalezli velké množství předmětů denního užití. Následně bylo v roce 1845 vybudováno Masarykovo nádraží, tehdy pojmenováno prostě a jednoduše „Nádraží Praha″ které na místě stojí dodnes. Jednu z jeho částí čeká vbrzku futuristická zástavba, která vznikne podle projektu světoznámé architektky Zahy Hadid. 

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadají archeologické vykopávky u Masarykova nádraží. David Zima

Přes zimu až do jara příštího roku budou na místě nadále pracovat archeologové, kteří se před nepřízní počasí schovají pod velkokapacitní vyhřívaný a osvětlený stan.

Fotogalerie
37 fotografií