„Na místo události vyrazily všechny složky integrovaného záchranného systému, tedy pražští policisté, záchranáři, hasiči a městští strážníci,“ uvedl tiskový mluvčí Policie ČR Tomáš Hulan. Policisté na místě neštěstí byli jako první, a to během několika minut. Vzápěti je následovali záchranáři.

Pohotová záchranná akce

„Na lávce bylo v době události naštěstí minimum osob, proto nyní hovoříme o čtyřech zraněných, kteří neprodleně skončili v péči záchranářů a následně byli převezeni do nemocnic,“ uvedl krátce po pádu lávky Hulan. Policisté okamžitě poté, co dorazili na místo, vydali společně se záchranářem k troskám, kde začali zachraňovat zraněného muže. O něj se už starali dva svědci.

„Svědci začali křičet na policisty s tím, že se o kus dál nachází pod troskami pravděpodobně dva lidé. Policisté proto ihned běželi na místo a opravdu zde našli dva vážně zraněné,“ popsal Týdeník policie.

Hrozil další pád lávky

Po přenesení vážně zraněné ženy do sanitky zaměřili policisté a záchranáři svou pozornost na zraněného muže, který ležel pod troskami lávky. Její zbytky se v tu chvíli ještě hýbaly a hrozily dalším pádem, proto pohyb v jejich blízkosti vyžadoval nemalou míru odvahy. V tu dobu už byly na místě i vozy Hasičského záchranného sboru a posilové hlídky policie i záchranářů. Pomoc při hledání dalších raněných potom nabídl z kajaku Jan Kučera, který shodou okolností pracuje jako inspektor provozu záchranné služby a který v těch místech náhodou trávil svůj volný čas.

Po zajištění všech zjištěných zraněných byl na místo nasazen vrtulník s termovizí. „Pražskými strážníky byl do akce nasazen pes k vyhledávání osob,“ popsal Hulan. Lávku pod vodou kontrolovali i potápěči pražských hasičů.

Zabezpečení oblasti před další možnou tragédií

Další pátrání naštěstí neodhalilo žádné další zraněné osoby. Nějakou chvíli nato se na místo dostavil statik, „který konstatoval, že zbytky mostu jsou natolik narušeny, že kdykoli hrozí jejich zřícení,“ dodal Hulan, a v souvislosti s tím také Policie ČR oblast zabezpečila, aby nikdo další nepřišel k újmě na zdraví. V současné době trosky lávky hlídají posádky policistů ČR a pražských strážníků

Fotogalerie
72 fotografií