Řada soch je ve správě Galerie hlavního města, jiné vlastní soukromníci. Radnice se sochy ve svojí správě snaží postupně restaurovat a některé městské části mají grantové programy, zaměřené na jejich obnovu. Městské části v Praze se snaží udržovat přehled o sochách a dalších uměleckých dílech na svém území. Některé však nemají seznamy aktuální a snaží se je doplňovat. Vyplývá to z ankety ČTK mezi radnicemi.

Správa »vlastních« děl

Radnice se mohou starat o ta umělecká díla, která mají ve svojí správě. Problém je však podle městských částí v tom, že u řady chátrajících památek nemusí být známý vlastník. Většina radnic se snaží udržovat přehled o všech sochách, které jsou ve veřejném prostoru. Jejich seznamy však nemusí být vždy aktuální.

Například Praha 10 podle mluvčího radnice Víta Nováka spustila vlastní grantový program, který má za cíl obnovovat sochy a další kulturní objekty, které nedosáhnou na statut národní kulturní památky. Lidé se mohou na radnici obracet s žádostí o grant, ale také s informacemi o zapomenutých kulturně cenných dílech a stavbách. Dotační programy na ochranu kulturního dědictví vyhlašují i Praha 1 a Praha 3. Některé radnice se pokoušejí pořizovat nová umělecká díla, například Praha 6 jich podle svého mluvčího Ondřeje Šrámka pořídila už 19. Roční investice radnic do údržby soch závisí na množství děl, o která se starají. Pohybují se od desítek do stovek tisíc korun. Část peněz padne na běžnou údržbu a opravy po poškození vandaly.