Betonová lávka, která vede od Trojského zámku na Císařský ostrov, spadla přímo do Vltavy. „Část pěší lávky se zřítila, část stále hrozí zřícením,“ upřesnil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Na lávce se v osudnou dobu procházeli lidé, kteří spolu s ní spadli do ledové Vltavy.

Podle mluvčí pražských záchranářů Jany Poštové se zranili čtyři lidé. Vážně zranění jsou dva z nich - šedesátiletý muž skončil na ARO a třiašedesátiletá žena na JIP s mnohačetnými poraněními. Na místě zasahovaly celkem čtyři posádky záchranářů, kteří všechny zraněné rozvezli do pražských nemocnic. 

O osudu části lávky, jež na místě zůstala, rozhodne statik. „V současné chvíli čekáme na jeho vyjádření,“ doplnil Kavka. Na místo vyjelo celkem 5 jednotek hasičů, s průzkumem hladiny jim pomáhali kanoisté z nedalekého oddílu i vrtulník s termovizí, žádné další osoby ve vodě ale nenašli. 

V pražské Troje se zřítila lávka pro pěší. Dva lidé se těžce zranili.
Autor: Aktu.cz

Zásah byl krátce po čtvrt na šest ukončen. Proč se lávka zřítila, je v šetření. Na začátku listopadu přitom proběhlo letos již druhé geodetické měření lávky, které mělo za úkol změřit její průhyby. Měření je nezbytnou součástí povolení k provozu lávky a probíhá pravidelně od roku 2012.

„Situaci intenzivně řešíme. Jde o nečekanou událost, jelikož lávka byla pod pravidelnou kontrolou. Budeme požadovat vysvětlení, proč k tomu došlo,“ řekl Blesk.cz mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Statici i TSK budou příčinu zřícení lávky zkoumat. „Po zjištění příčiny padu lávky následně uděláme taková opatření, aby se podobná situace nikdy neopakovala. Mezitím se pokusíme zajistit náhradní přechod pro veřejnost,“ sdělil Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman následující postup.

Podle Vokuše bude městská část chtít s magistrátem co nejrychleji vyřešit náhradní dopravu pomocí přívozu a vznik nové lávky, a to na základě elektronické soutěže. Mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková se z důvodu prozatímního nedostatku informací zatím k situaci nevyjádřila.

Trojská lávka

Visutá Trojská lávka spojuje Troju s Císařským ostrovem. Postavena byla v roce 1984. Dlouhá je 260 metrů. Stavbu projektoval inženýr Jiří Stráský. Železobetonové díly byly zavěšeny na soustavě 156 ocelových lan.

Viděli jste, jak se lávka zřítila, nebo jste byli přímo účastníky nehody? Napište nám na tip@blesk.cz nebo zavolejte na telefonní číslo 724 014 586!