Doba svátků s sebou nese vyšší nebezpečí útoků a také kriminality, proto městská policie posílí služby. „Strážníci městské policie budou dohlížet v rámci zvýšeného výkonu služby na veřejný pořádek na vytipovaná pražská náměstí, kde budou probíhat vánoční trhy, a další místa a ulice, kde se předpokládá zvýšená koncentrací osob, ale také aut. Dále svou pozornost zaměří na obchodní centra a prostředky městské hromadné dopravy,“ uvedla mluvčí městské policie Irena Seifertová.

V letošním roce už strážníci řešili situaci na farmářských trzích, na kterých se pohyboval muž se dvěma noži. „Na trzích se v tu chvíli nacházelo velké množství lidí, včetně dětí z nedaleké školy. Strážníci proto provedli důkladnou prohlídku trhů a podezřelého muže na základě popisu svědků vypátrali a pro podezření ze spáchání trestného činu ho omezili na osobní svobodě,“ dodala Seifertová.

Praha posiluje služby i během dalších svátků, například Velikonoc:

Video
Video se připravuje ...

Velikonoční Praha pod dohledem policie: Hlídky v okolí obchodů i památek Matěj Smlsal

Pozor na tlačenice a kapsáře

Pražská policie doporučuje lidem v době adventu, aby se vyhýbali tlačenicím. Takové situace jsou vhodným momentem pro kapsáře, kteří mohou v nesledovaný okamžik připravit lidi o cennosti. Dalším preventivním opatřením je, aby lidé neusínali ve vozech MHD a hlídali svá zavazadla. Obezřetnost policie doporučuje i na eskalátorech.

Jedním ze základních pravidel je, aby lidé nenosili osobní doklady v peněžence, které jsou prvním cílem kapesních zlodějů. Peněženka by neměla být navrchu kabelky či tašky a ta by neměla být delší dobu bez dozoru ani v nákupním vozíku. Městská policie doporučuje obezřetnost i při parkování. Návštěvníci metropole by měli parkovat v přehledných místech a v autě by neměli nechávat náhradní klíče či doklady. Zavazadla by neměla zůstávat na sedačkách.