„Rok 2018 bude významný. Ekonomika se nachází na vrcholu. Současně se mimořádně daří vybírat daně. Snažíme se nakládat s finančními prostředky s maximální mírou účelnosti,“ řekla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO). Na letošek má Praha schválený rozpočet s výdaji 62,2 miliardy a příjmy 47,2 miliardy korun. Rozdíl město dorovná ze státních příspěvků.

Běžné výdaje budou příští rok 53,38 miliardy korun. Z toho zhruba 20 miliard bude směřovat do dopravy. Na školství, mládež a sport má jít asi 13 miliard korun.

Kam peníze půjdou?

Největší část investic připadne na dopravu, a to 3,44 miliardy. Dalších 1,753 miliardy má směřovat do městské infrastruktury a více než miliarda na školství, mládež a sport.

Mezi nejvýznamnější investice bude patřit dostavba nové vodní linky Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově, na kterou město dá 1,1 miliardy korun. Na stavbu metra D z Pankráce do Písnice bude vyčleněno 1,7 miliardy a na rekonstrukci Výstaviště 350 milionů.

Největší část příjmů obdrží hlavní město z DPH, a to 27 miliard korun, což je meziroční růst o 26 procent. Z daně z příjmu fyzických osob Praha očekává 13,21 miliardy korun, tedy o devět procent více než loni. Daň z příjmů právnických osob má vzrůst o 10,3 procenta na 11,77 miliardy.

Praha počítá i se snižováním dluhu. Na splacení emitovaných dluhopisů pokračuje město s vytvářením rezervy v objemu 1,2 miliardy a má nachystáno 933 milionů na pravidelné splátky úvěrů od Evropské investiční banky (EIB). Dalších 500 milionů má připraveno na případné předčasné splacení jistiny úvěrů EIB.

5 miliard městským částem

Městské části dostanou na svůj provoz celkem asi pět miliard korun, což je o 268 milionů více než letos. Město pro příští rok navýšilo radnicím příspěvek na jednoho obyvatele z 2900 na 3000 až 5 500 korun. O 47 milionů víc dostanou radnice na kompenzaci za výkon státní správy. Odměny učitelům budou navýšeny o 300 milionů korun.

Návrh rozpočtu kritizovala opozice. „Je to špatný rozpočet v dobrých časech. Není to investiční rozpočet. To, že si napíšete čísla do kolonek, neznamená, že je investujete. Vy neumíte investovat, což je vidět i na tom, kolik peněz převádíte z letošního roku, které jste nedokázali proinvestovat,“ řekla předsedkyně zastupitelů ODS Alexandra Udženija. Praha z letošního rozpočtu převádí do příštího roku zhruba pět miliard.

Návrh rozpočtu za koalici hájila například náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice). „Rozpočet je udělán poměrně solidně,“ řekla. Zástupci koalice pak zdůvodňovali růst běžných výdajů zejména tím, že stát rozhodl o zvýšení platů státních zaměstnanců, městu už na to prý ale nedal peníze.