Čeští lékaři opět dokázali, že mají zlaté ruce. Před deseti dny voperovali 58letému pacientovi umělé srdce – jako teprve třetí na světě. Muž trpěl oboustranným srdečním selháním a posledních osm měsíců byl trvale připojený k podpůrným přístrojům a infuzím. Operace by mu tak měla výrazně zvýšit kvalitu života. 

„Vzhledem k jeho vyššímu věku, stále se zhoršujícímu zdravotnímu stavu a vzrůstající plicní hypertenzi nemohl podstoupit transplantaci srdce, ani mu nemohla být implantovaná dlouhodobá srdeční podpora,“ vysvětlil přednosta Kardiocentra IKEM Jan Pirk.

Většinu pacientova špatně fungujícího srdce museli lékaři odstranit, kromě pravé a levé síně. „Několikahodinový operační výkon byl velmi náročný zejména po technické stránce. Umělé srdce se skládá z celé řady součástí, které je třeba na operačním sále sestavit,“ vysvětlil přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie Ivan Netuka.

Pacient je podle lékařů v dobrém stavu, týden po operaci byl odpojen od dýchacího přístroje. Nejdůležitější teď je, aby se vyvaroval jakékoliv infekce. Náhrada ale funguje bezchybně.

VIDEO: Náročné transplantace trvají i 20 hodin. Český chirurg popisuje svoji práci:

Třikrát těžší než lidské srdce

Vyvinuta byla ve Francii, kde ji také roku 2014 použili poprvé. Váží 800 gramů, je tedy asi třikrát těžší a větší než lidské srdce. Vnitřní uspořádání je stejné. Má 17 senzorů, které vyhodnocují aktuální stav pacienta, a mění tak automaticky svou činnost. Přes břišní stěnu pacienta vede kabel k externí části náhrady s bateriemi a řídicí jednotkou, kterou pacient musí nosit s sebou, například v tašce.

Čeští lékaři podstoupili několikaměsíční intenzivní trénink u výrobce, srdce voperovali teleti. Operace je podle lékařů pro českou medicínu převratná, v plánu mají další. Náklady nenese nemocnice, protože operace je součástí klinické studie. 

V IKEM transplantovali první lidské srdce 31. ledna 1984. K 27. listopadu udělali 1116 těchto operací, letos 39.

Fotogalerie
8 fotografií