Od pondělní noci rostou na Staroměstském náměstí různé stánky, atrakce a nad jiné i vánoční strom Prahy. Pražané se letos rozhodně mají na co těšit. Kromě zaběhnutých a osvědčených atrakcí se totiž dočkají i řady novinek.

Vyhlídkový most a světelná show

Patrně nejvýraznější novinkou bude vyhlídkový most. Ten se sice v minulosti na Staroměstském náměstí vyskytoval již dříve, nyní však bude dvakrát tak velký a nápadnější. Stylizován bude do podoby Chrámu sv. Víta. Podle Libora Votruby, předsedy představenstva společnosti Taiko, která je organizátorem trhů na Staroměstském a Václavském náměstí, si tak návštěvníci budou moci trhy daleko lépe prohlédnout.

Další zajímavou novinkou bude multifunkční pódium, na kterém bude po dobu 36 dní probíhat nepřetržitý kulturní program. Ten má být bohatší než kdy dříve. Návštěvníci se mohou denně těšit na koncerty, pěvecká vystoupení dětí, folklorní vystoupení nebo směs moderní a historické hudby. Po večerech, kdy bude program ukončen, se na pódium budou moci vypravit i kolemjdoucí. Vánoční stromy na Václavském a Staroměstském náměstí se dočkají dočista nové výzdoby. Podle Jakuba Olberta, výkonného ředitele společnosti SOS dekorace, která má ozdobu stromu na starosti, budou letošní vánoční stromy „veselejší a barevnější. Dopomoci jim k tomu mají ozdobné koule, které budou mít vzory vitráží z Chrámu sv. Víta.

Slavnostní rozsvícení

Vánoční strom na Staroměstském náměstí se poprvé slavnostně rozsvítí 2. prosince v 16:30. Všechny další dny se bude rozsvěcet pravidelně v půl. Na Václavském náměstí to pak bude v celou hodinu. Světelnou animaci při jejich rozsvícení doprovodí vždy jeden ze dvou hudebních motivů, kterými bude buď Vltava od Bedřicha Smetany, nebo titulní skladba z Krkonošských pohádek od Vadima Petrova. „Jsem šťastný, že pohádka i hudba rozdávají radost pětačtyřicet let,“ svěřil se zasloužilý skladatel na středeční tiskové konferenci.

Vánoce v duchu historickém

Letošní vánoční trhy v centru Prahy se mají nést v historickém duchu. Odkazovat budou především na čtyři významné osobnosti pražské historie a kultury. Jsou jimi Karel IV., Rudolf II., učenec Rabi Löw a spisovatel světového významu Franz Kafka. Celkové výdaje by měly vyjít přibližně na 23 milionů korun.

Fotogalerie
28 fotografií