Radnice opakovaně řeší stížnosti obyvatel Janáčkova nábřeží na nevyhovující stav ovzduší, který je umocněný lodní dopravou. Lodě, stejně jako auta, mají zážehové motory. Ovšem u lodí, na rozdíl od automobilů, není měření emisí povinné a nikdo je nekontroluje, říká radnice.

Vltavu tak mohou brázdit lodě s nevyhovujícími motory. Městská část se rozhodla udělat výzkum, který by magistrátu a odborníkům ukázal, že tato oblast je v České republice zanedbána. O spolupráci požádala odborníky z Fakulty strojní ČVUT v Praze a z Ústavu chemických procesů AV ČR. Nyní se zdá, že měla pravdu, podle předběžných výsledků je lodní doprava horší než ta automobilová.

Už v příštím roce se otevře Dětský ostrov:

V ohrožení hlavně děti

Výsledky měření emisí v prostoru plavební komory Smíchov i kvality okolního ovzduší budou zveřejněny ve středu 13. prosince 2017 na mimořádném zasedání Prahy 5, už teď je ale jasné, že hodnoty se nebudou Pražanům líbit. V ohrožení jsou nejvíce děti. Pro ty se má totiž už příští rok otevřít Dětský ostrov, který byl před několika lety kontaminován po povodních.

Lodní doprava není ekologické veřejné téma, lidem vadí především auta. „Zhoršeným podmínkám je vystaven i Dětský ostrov, který prochází rekonstrukcí a od jara bude opět místem, kam míří za odpočinkem rodiny s malými dětmi. Proto věříme, že se téma možné kultivace přírodního prostředí řeky konečně otevře,“ upřesnila předsedkyně Výboru pro územní rozvoj Prahy 5 Zuzana Hamanová (Demokraté Jana Kasla). Podrobné výsledky budou po zasedání předány kompetentním orgánům, které by následně mohly zajistit lepší kontrolu lodí. 

Fotogalerie
25 fotografií