Sousoší nejprve na korbě nákladního auta obložil matracemi, aby je nepoškodily silné řetězy. Poté sochu ještě bez křídel, která se doplní v příštích dnech, snesl jeřáb na zem a následovalo vyzdvižení a umístění na podstavec na střeše muzea.

Originální 3,5tunové sousoší bylo v roce 2006 sejmuto z průčelí z bezpečnostních důvodů, protože z něj odpadaly kusy. Při průzkumu se zjistilo, že se původní kov a kámen rozpadá. Od té doby se pracovalo na restauraci originálu a v posledních pěti letech i na výrobě kopie, která v úterý zaujala původní místo sousoší na vrcholu středového tympanonu průčelí muzea.

Podívejte se na zlaté kopule, které jsou na střeše muzea:

Původní sochy uvnitř muzea

Originály od léta nově stojí u vchodu do spojovací chodby mezi novou a historickou budovou muzea. Restaurace původní skulptury a vytvoření kopie vyšla na zhruba pět milionů korun. Ředitel Národního muzea Michal Lukeš už dříve řekl, že špatný stav sousoší pomohl spustit rekonstrukci Národního muzea, tu by měla společnost Metrostav dokončit v příštím roce. Celkově vyjde na 2,34 miliardy korun.

Původní sousoší zhotovil z hořického pískovce sochař Antonín Popp a průčelí budovy zdobilo od roku 1889 do roku 2006. Na restauraci původní sochy se podle Váni pracovalo průběžně celých 11 let od jejího sejmutí z původního místa. Kopie je podle sochaře z pevnějšího božanovského pískovce. Je prý na milimetr shodná s originálem, který byl poškozen nejen při srpnové okupaci roku 1968, kdy byla jednomu z hochů ustřelena hlava a později domodelována z betonu, ale i v roce 1945.

Muzeum se pro veřejnost otevře 28. října 2018 u příležitosti oslav 100 let od vzniku Československa a 200 let od založení muzea. Návštěvníci budou moci navštívit Česko-slovenskou výstavu a další prostory historické budovy. Konečná kolaudace má být počátkem roku 2019 a na týž rok se plánuje výstava o české egyptologii.
Fotogalerie
11 fotografií