Zájem o akce na Den pod zem byl obrovský. Týden předem už byly všechny akce zarezervované. Každý z návštěvníků tak pečlivě vybíral místo, které ho lákalo nejvíce. „Měli jsme chuť dozvědět se ještě více. Navíc babička kdysi bydlela naproti v ulici, kde jí v ten den udělali razii do bytu,“ prozradil Jakub, který se vydal na akci s přítelkyní.

Prohlídka započala promítáním, které shrnulo celou operaci Anthropoid. Po dvaceti minutách přišla očekávaná prohlídka krypty, kde zemřeli čtyři výsadkáři. Zbylí tři padli o tři hodiny dříve v kostele. „Kdyby nepotvrdil Karel Čurda, že jednoho nezná, o kryptě by se ani nedozvěděli,“ prozradila průvodkyně.

Video
Video se připravuje ...

Úryvek z projekce Eva Fornálová

„Hlavy Kubiše a Gabčíka byly naloženy do nádob a vystavovány buď k indentifikaci, nebo demoralizaci,“ zmínila průvodkyně, která se snažila co nejautentičtěji popsat celé dění. To řada návštěvníků ani neznala. „Ve škole nám řekli naprosté minimum. Řadu toho jsem ani nevěděla,“ sdělila návštěvnice Aneta. 

Na památku padlých hrdinů návštěvníci v kostele nechávají popsané vlajky, křížky a dopisy s fotografiemi ve výklenku, který vznikl tehdy, když se obklíčení zbylí členové skupiny snažili dostat do kanalizace.

Fotogalerie
42 fotografií