V petici žádají obyvatelé, aby byly zastaveny kroky vedoucí k vykácení více než 850 tújí. „Zničení bludiště povede k ještě většímu nárůstu automobilového provozu v areálu škol, sportovišť, biotopu a bazénu. Když se na to podíváme zblízka, parkovací místa stačit stejně nebudou - aby byla uspokojena parkovací potřeba všech zájemců, bylo by nutné postavit parkovací dům asi pro 1500 aut," řekl Vladimír Radovanský z petičního výboru.

Nové parkoviště má sloužit návštěvníkům místního biotopu, tedy přírodního koupaliště, a rovněž budovaného bazénu, který bude stát v areálu školy, náklady na něj by měly být zhruba 71 milionů korun.

Kromě zhoršení dopravní situace a životního prostředí dojde podle petentů k úbytku místa, kde se mohou lidé rekreovat. „Je to jediné místo v Radotíně, kde můžete bez obav pustit děti a sednout si na kávu nebo na pivo a nemusíte mít strach, že by je ohrožovala auta, a to z důvodu, protože je to celé oplocené,“ řekl Radovanský.

Bludiště jinde

Vedení radnice s námitkami nesouhlasí. „Tújové bludiště je určitě smysluplný projekt, ale pro jinou lokalitu. Vzniklo zhotovitelem a tehdejším vlastníkem pozemku bez jakékoliv návaznosti a koordinace na připravované projekty městské části,“ uvedl na webu radnice starosta Karel Hanzlík (ODS).

Podle starosty radnice zhoršení dopravy ani prostředí neočekává. „Návrh vybudování podzemního parkoviště je v této lokalitě ekonomicky a především technicky nereálné,“ napsal. Parkoviště by bylo na úrovni podzemní vody.

Bludiště vzniklo na ploše zhruba dvou tisícovek metrů čtverečních se skoro kilometrem cest. Vysazeno bylo 850 stromů a výška stěn je 230 centimetrů. Podle internetových stránek bludiště bylo již zavřeno.