Příprava zimního zabezpečení pro lidi z ulice je pod taktovkou Centra sociálních služeb Praha. To spolupracuje s neziskovými organizacemi, jako je Armáda spásy, Arcidiecézní charita a Naděje. V metropoli nyní žije okolo 1500 lidí bez střechy nad hlavou. Praha navíc počítá s navýšením tohoto počtu během zimy. Každoročně se sem kvůli lepším službám vydávají lidé bez domova z dalších měst.

Praha má nyní největší kapacitu nocleháren, jakou kdy zažila. Podle radního pro sociální politiku Daniela Hodka (ČSSD) by počet 1200 lůžek měl být zcela dostačující. „My samozřejmě ty pověstné stany stále v záloze máme, ale doufáme, že je opravdu nebudeme muset použít,“ dodal Hodek. Už předešlé roky totiž řada lůžek zůstávala nevyužita. 

Proč bezdomovci nocleh nevyužijí?

Jeden z důvodů, proč někteří bezdomovci volí raději nocleh na ulici, je prostý. Nebývají schopni, nebo nechtějí dodržet určitá pravidla. „Vadí nám, že nemůžeme být přes noc spolu,“ vysvětloval Václav, proč je s přítelkyní Marií raději v mrazu ve stanu.

Jde-li o pravidla, která se týkají alkoholu, čím větší mrazy panují, tím shovívavější pracovníci center bývají. „Nesmí být nebezpeční sobě, ani svému okolí,“ vysvětloval ředitel Centra sociálních služeb Tomáš Jan. Noclehárny jsou v Praze zcela zdarma, až na loď Hermes, tam za noc zaplatíte 20 korun. Ve všech pak každý dostane nejen čistě povlečenou postel, ale také čaj, jídlo a v případě nouze i ošacení.

Zároveň je Praha připravena i na pomoc těm, kteří si sami do noclehárny nedojdou. Proto funguje dispečink, který je v kontaktu s městskou policií, nemocnicemi i terénními pracovníky, aby mohli danému člověku z ulice efektivně pomoci.

Fotogalerie
8 fotografií