„Socha je na našem území a máme ji ve správě, takže se samozřejmě postaráme o odstranění nápisů,“ řekl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Podle starosty šesté městské části Ondřeje Koláře (TOP 09) zmizí letopočty ještě dnes. „Praha 6 má antigraffiti program, v jehož rámci má sjednaná firma povinnost na ohlášení odstranit podobné projevy vandalství do 24 hodin,“ vysvětlil.

Mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová serveru potvrdila, že oznámení o poničení sochy přijal operátor linky 158 dnes dopoledne a policisté případ vyšetřují.

 

Zachránit situaci má cedule

 

Socha Ivana Stěpanoviče Koněva se nachází na náměstí Interbrigády. Problematická minulost sovětského vojevůdce vzbuzuje mezi obyvateli Prahy spory. Část oceňuje jeho zásluhu jako velitele armád, které za druhé světové války osvobodily Prahu, jiní zase připomínají jeho roli v krvavém potlačení maďarské revoluce v roce 1956.

„Neznámý plantážník nečekal na vysvětlující tabulky…,“ uvedl autor snímku Tomáš Mandlík. Praha 6 chce totiž sochu na základě diskusí doplnit informační tabulkou se stručným životopisem, která by zachycovala i negativní pohled na Koněvův život. Ta se nyní připravuje, proti však vystupují pražští komunisté i ruské velvyslanectví.

Provokace?

 

Tento týden v úterý komunisté u pomníku uspořádali shromáždění, kde kritizovali záměr radnice osadit sochu informační tabulkou. Na místo dorazil i starosta Kolář, nedostal však možnost promluvit. Podle Koláře může být posprejování sochy reakce na napětí, které komunisté vyvolávají. „Dalo by se i spekulovat o tom, že může jít o provokaci, která by mohla dát komunistům a jim podobným záminku toto téma otevřít na jednání zastupitelstva Prahy 6,“ uvedl. Dodal, že však pravděpodobně jde o akci kritiků Ruska a výsledek toho, že »proruské živly píchly do vosího hnízda«.

 

»Narůžovo«

Toto není první případ, kdy sochu poškodil vandal, který chtěl vyjádřit svůj nesouhlas s postavou a sochou Koněva. V listopadu roku 2014 sochu někdo od pasu dolů natřel růžovou barvou.

 

Neznámý pachatel vyrobil Koněvovi růžové kalhoty.
Autor: ČTK, Blesk - Martin Přibyl

 

 

Maršál Ivan Stěpanovič Koněv (1897–1973) byl ruský vojevůdce a sovětský maršál. Na konci II. světové války se podílel na osvobození Prahy, části Polska, Slezska a Saska. Vedl ale také krvavé potlačení povstání v Maďarsku a působil v Berlíně v době výstavby Berlínské zdi.

 

Fotogalerie
6 fotografií