Přestavba komplexu domů mezi Celetnou, Železnou a Kamzíkovou ulicí s centrálním domem U Sixtů se střídavě řeší už od 80. let. „Po roce 1989 byly tyto projekty přepracovány a v 90. letech byla pro areál a domy v jeho okolí postupně projednávána dokumentace směřující k využití pro hotelový komplex,“ řekla Andrea Holasová z Národního památkového ústavu (NPÚ). 

Ten měl k celému projektu výhrady: jednak kvůli zásahům do cenné struktury historických domů, vadí mu ale i to, že záměr přestavby na hotel počítá i s dalšími domy, které byly donedávna obydleny, čímž Staré Město přijde o další byty. To ale investor vyvrací. „Počítáme s opravou 20 rezidenčních bytů, které budou k dlouhodobému pronájmu,“ uvedl za klienta Michal Štefl.

„Jak dům U Sixtů, tak okolní objekty jsou využívány sporadicky nebo jsou prázdné a chátrají. Nově připojené objekty však byly donedávna obydleny a jejich vystěhování je vnímáno jako ochuzení bytové funkce města,“ uvedla Holasová. Příslušná povolení potřebná pro zahájení stavby ale developer Akroterion získal, hlas NPÚ je pouze poradní. Stavět by chtěl v příštím roce, v domech by měl za dvě miliardy korun vyrůst hotel pro síť Ritz-Carlton.

Výhrady trvají

„Stavba byla zahájena před lety, přibližně v roce 1999. V minulých letech proběhly kontroly stavby, práce byly zahájeny a přerušeny. Bylo to ve stavu, kdy stavba neohrožovala své okolí,“ sdělila ČTK mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Nyní se podle ní prodlužoval termín stavby k dokončení do roku 2020. „Bylo to na základě revize veškeré dokumentace ke stavbě, kterou provedl stavební úřad Prahy 1,“ doplnila.

Akroterion měl začít s přestavbou v roce 2014, kdy získal stavební povolení, a tedy i kladné stanovisko pražských památkářů. Záměr se však nelíbil NPÚ a části odborníků. Ministerstvo kultury loni závazné stanovisko pražských památkářů zrušilo, ti ale vydali znovu kladné stanovisko. V posledních čtyřech letech byl projekt přepracován, řada připomínek byla zohledněna, ale výhrady ze strany NPÚ trvají.

Příliš turismu v centru

Památkářům vadí, že zanikne obytná funkce domů. Vytýká projektu i to, že vznikne funkční monoblok s řadou typizačních a sjednocujících úprav – povrchy podlah, obklady či výplně. Podle NPÚ je v širším okolí Starého Města velké množství hotelů naplňující poptávku trhu, některé i zanikají.

„Vytvořením dalšího hotelového komplexu dojde k dalšímu potlačení typického městského elementu v lokalitě, která je již dnes značně exploatována turistickým průmyslem,“ uvedla Holasová. Na připravované obnově objektů bude podle ní NPÚ spolupracovat s cílem zachránit maximum cenných konstrukcí a zajistit potřebné památkové průzkumy.

Akroterion vlastní čtyři z osmi historických objektů poblíž Staroměstského náměstí. Zbylé čtyři budovy má od města pronajaté do roku 2081. Kromě Sixtova domu projekt zahrnuje domy U kamenného ptáka, U uherské koruny, U jednorožce, U bílého koníčka, U černého slunce, U Kamenného beránka a U bílého vlka.

VIDEO: Podívejte se, jak se nad Staroměstským náměstím promenádovali provazochodci:

Provazochodci předvedli své umění nad Staroměstským náměstím.
Autor: Mária Rušinová