Dlouhodobě plánovanou variantou zkvalitnění dopravního spojení z hlavního města na Letiště Václava Havla je vybudování odbočky v rámci modernizace železničního spojení Praha – Kladno.

Varianta propojení odletových terminálů s městem prostřednictvím metra v minulosti skončila ve stadiu zpracování návrhu dokumentace pro územní rozhodnutí. Priority se pak změnily a v záměru se nijak nepokračovalo. Teď se alespoň teoreticky projekt na několik týdnů opět oživí. Do konce letošního roku bude mít dopravní podnik zpracovanou studii toho, co by prodloužení trasy A na letiště obnášelo.

„Dohodla jsem se s DPP, že tyto možnosti prověří. Ze závěrů studie by měl vyplynout odhad možných nákladů na toto řešení a rovněž časový odhad možné realizace. Závěry této studie budou sloužit jako podklad k rozhodnutí, zda tato varianta bude z naší strany nadále variantou preferovanou,“ uvedla k záměru primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

V rámci zvažování dalšího růstu pražské podzemní dopravní sítě se začíná hovořit také o možnosti prodloužení linky C z Letňan do Čakovic. „Rovněž musíme prověřit možnosti prodloužení Áčka na východě Prahy, kde jsou velká sídliště v Hostivaři, Horních Měcholupech a Petrovicích, jejichž dopravní obslužnost není ideální. Za klíčové považuji porovnání s povrchovou kolejovou dopravou, abychom znali parametry různých variant,“ uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Podívejte se, jak to na jaře 2015 vypadalo při slavnostním otevírání prodloužené části linky A pražského metra:

Video
Video se připravuje ...

Otevírání prodloužené části metra Petr Soukup,Pavel Schuster

Fotogalerie
6 fotografií