Obyvatelé Prahy 8 hlasovali o budoucnosti veřejného prostoru ve svém okolí. Lidé vybírali z celkem 28 projektů, radnice v rámci akce „MOJE OSMIČKA“ eviduje celkem 3766 odevzdaných hlasů. V součtu 10 milionů korun nakonec poputuje na dvacet nápadů, které se budou skutečně realizovat.

V ulicích městské části se nakonec k radosti malého sportovce Vojty Rošického (11) objeví i skatepark v Bohnicích. „Teď se musí jezdit jinam a je to moc daleko,“ posteskl si Vojta, který jezdí na freestylové koloběžce a po dokončení nového sportoviště to bude mít 300 metrů od domu.

„Celkem se tu nachází 17 hřišť, prvky na nich jsou ale hlavně pro ty nejmenší. Je tu ještě několik fotbalových hřišť a jedno skateboardové hřiště je na Sokolníkách, ale to nenabízí tolik možností,“ vysvětlila snahu maminka Vojty Blanka Rošická, která je kvůli synovu věku oficiálním navrhovatelem projektu.

Skauti porazili všechny ostatní

Totální vítězství v hlasování slaví návrh přestavby chátrající sauny v areálu Mateřské školy Dolákova v novou klubovnu skautů. Projekt získal zhruba polovinu všech odeslaných hlasů. „Je to určitě naší základnou, máme ve středisku asi sto dětí, které mají své rodiče. Všichni měli velký zájem, abychom takto mohli uspět,“ vysvětlil klíč k úspěchu autor projektu Ondřej Buršík. V nastávající klubovně se proto vymění okna a zrekonstruuje interiér.

Co na vyhlašování ještě prozradili autoři projektů a místostarosta Petr Vilgus (SZ)? Podívejte se:

Kdy přesně se konkrétní projekty budou realizovat, není podle radnice Prahy 8 v současnosti možné blíže specifikovat. „Nikdy nevíte, jaký nečekaný problém se může objevit, jaká nečekaná investice nebo havárie se může odehrát,“ uvedl místostarosta Prahy 8 Petr Vilgus. Rozhodující podle něj bude případná nutnost stavebního povolení u daného projektu, která by mohla výsledný proces zpomalit.

Praha 8 během prvního ročníku participativního rozpočtu slaví úspěch. Vzhledem k počtu hlasujících obyvatel a udělenému rozpočtu se městská část umístila na třetím místě v porovnání s celkem 150 samosprávními celky v celé České republice, které sjednocuje hlasovací platforma D21.

Příští rok chystá osmý pražský obvod další ročník projektu „MOJE OSMIČKA“, který by podle místostarosty Vilguse měl mít obdobný průběh. Kompletní výsledky letošního ročníku hledejte na webu akce.

Fotogalerie
6 fotografií