Projekt Smíchov City vznikal v roce 2004. Od té doby prošel složitým vývojem, ve kterém se řešily požadavky a preference magistrátu, developera i obyvatel. Výsledkem participačních jednání je otevřený dialog, který přinesl svoje ovoce.

Skrze projekt Smíchov City hledáme recept, jak ze stovek hektarů dnes nevyužívaných ploch udělat fungující městské čtvrti. Zároveň je to unikátní příklad plodné spolupráce mezi městem, občany a developerem,“ uvádí k tomu primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO).

Novou čtvrť si lze už i projít

O předběžné podobě chystaného projektu, jejž zrealizuje developerská společnost Sekyra Group, se mohou zájemci přesvědčit na výstavě Smíchov: Od nádraží k nové čtvrti, která (s výjimkou pondělí) probíhá od listopadu do poloviny ledna v budově CAMP nedaleko Karlova náměstí. Součástí výstavy jsou kromě 3D modelu i speciální brýle, které umožňují prohlédnout i budoucí stavební záměry ve virtuální realitě.

Z diskuze s obyvateli Smíchova vyplynulo, že by občané v nové čtvrti uvítali podélný park místo chystaného bulváru, a tuto změnu jsme do projektu zapracovali. Parkem se díky virtuální realitě na výstavě v CAMP mohou obyvatelé projít již nyní,“ říká Leoš Anderle, výkonný ředitel společnosti Sekyra Group.

Stavět by se mohlo za pár let

V současné době probíhá výběrové řízení na vzhled jižní části komplexu. Její součástí by měla být nová budova České spořitelny, předpokládá se, že by zde mohl vyrůst i hotel. Do architektonické soutěže se přihlásilo 160 studií. Mezi 15 finalisty vybere porota složená z nezávislých odborníků vítěze v dubnu 2018. Pokud proběhne vše včetně potřebných povolení v pořádku, stavět by se mohlo začít od roku 2021.

Fotogalerie
22 fotografií