V listopadu je to přesně 100 let od bolševického převratu v Rusku. Výstřel z bojového křižníku Aurora tehdy vydal signál k útoku na Zimní palác, čímž prakticky 7. listopadu 1917 začala Velká říjnová socialistická revoluce. Název nedává ve spojitosti s datem logiku vzhledem k tomu, že Rusko tehdy fungovalo dle juliánského kalendáře, ve kterém byl ještě konec října. Zbytek světa však na základě gregoriánského kalendáře už měl listopad.

Na výročí uváděných událostí uskutečnila platforma Bez komunistů.cz happening na břehu Vltavy v Praze. Symbolickým výstřelem z makety křižníku Aurora se tak udělala tečka za celou stoletou érou. „Bilance panování komunismu je děsivá. Dle historiků, kteří zpracovali „Černou knihu komunismu“, mají komunistické režimy na svědomí na sto milionů zavražděných lidí,“ uvedl ve spojitosti s touto akcí Petr Marek z organizátorské iniciativy.

Od bolševiků k sametu

Listopadové události 20. století samozřejmě v Evropě pamatují ještě jednu událost, která je pro náš národ mnohem bližší a významnější. Dne 17. listopadu 1989 v socialistickém Československu padl komunistický režim, který měl kořeny právě v bolševickém Rusku.

Podívejte se, jak proběhl výstřel z Aurory v Praze:

Platforma Bez komunistů.cz z tohoto důvodu chystá akci s názvem „Světla pro svobodu a na památku všech obětí komunismu“. „V 16:30 hodin zažehneme na Národní třídě svíce, položíme je do světelné řady a v 17:00 se krátce propojíme do řetězu. Bude to chvilka zamyšlení ve svátečním dni. Vracíme se tak k původnímu obsahu 17. listopadu, tedy připomínce pádu komunismu a lidí, kteří v boji za návrat svobodnější společnosti zahynuli,“ prozradil Petr Marek.

Už od 10:00 chystá iniciativa během státního svátku na Národní třídě besedu s názvem „Slovo pro svobodu“, která se odehraje u rudé klece. Ta bude provázet celý sváteční program platformy ve spojitosti se 17. listopadem.

Prohlédněte si fotografie happeningu s Aurorou i snímky loňského lidského řetězu z Národní třídy:

Fotogalerie
10 fotografií