Policejní pyrotechnici vyjíždějí k případům odložených zavazadel ve chvíli, kdy se vyhodnotí jako podezřelé předměty. Dvě jednotky specialistů v Praze a Olomouci pak pro tyto případy vykrývají celou Českou republiku. Od té doby, co vláda v květnu loňského roku vyhlásila první stupeň ohrožení terorismem v návaznosti na události v zahraničí, je prověřování těchto předmětů ještě závažnějším tématem.

„Nejčastějšími místy, kde k prověřování podezřelých předmětů dochází, bývají nádražní haly, obchodní domy nebo stanice metra. Pokaždé je nezbytné přijmout odpovídající opatření jako vyklizení prostoru a zamezení přístupu osob k podezřelému předmětu. V metru dochází k jeho zastavení, soupravy případně nezastavují v dotčené stanici a podobně,“ vysvětlil ředitel policejních pyrotechniků Michal Dlouhý.

Prověřování odložených zavazadel probíhá ve speciálním pyrotechnickém obleku pomocí tyčí odstupné manipulace, velkých či malých na dálku řízených robotů, mobilních rentgenů a podobně.

Co uvnitř skutečně bývá?

„Stává se, že v odloženém kufru není nic. Nejspíš se ho chtěl někdo zbavit a kolemjdoucí osoba či policista si ho všimli. Roztržití turisté často odkládají zavazadla a někam si odběhnou. Vzhledem k současné situaci ve světě ale nemůžeme brát žádné tyto události na lehkou váhu,“ upozornil Michal Dlouhý.

Mezi kuriózní nálezy patří například kusy omítky v zavazadle na autobusové zastávce či nářadí. „Pozoruhodný případ se stal v Praze na náměstí Winstona Churchilla. Jistý muž tu odložil batoh a odešel s jakousi anténou v ruce. Kolegové pak na místě zjistili, že v batohu byl pouze smotaný kabát,“ popsal šéf policejních pyrotechniků.

Práci specialistů na výbušné systémy ovlivňují také takzvané „kešky“ neboli geocaching. To je hra na pomezí turistiky a sportu, kvůli které jsou po celé zemi rozmístěné různé schránky, do kterých účastníci umísťují nebo si z nich berou rozličné předměty. Pyrotechnici proto pracují také s databází těchto „kešek“, aby znali jejich přesné umístění, samozřejmostí je však důkladné prověření podezřelého předmětu a vyloučení přítomnosti výbušniny či jiné nebezpečné látky.

Byla tam někdy bomba?

Podle Michala Dlouhého do náhodně odložených předmětů na území České republiky naštěstí zatím nikdy nikdo výbušninu nenastražil. Pokud už skutečně dojde k nálezu výbušného systému či výbušniny, bývají to případy, kdy ji někdo poslal na konkrétní místo s cílem uškodit konkrétním osobám.

Případů odložených zavazadel bývá ročně kolem 150. Navzdory příznivým statistikám policejní pyrotechnici nabádají, že obezřetnost je vždy prioritou číslo jedna. „Pokud někde podezřelý předmět najdete, rozhodně s ním nemanipulujte. Zabraňte přístupu tak, aby se k předmětu pokud možno nedostali další lidé, zejména děti. Pak zavolejte linku 158,“ dodal k těmto situacím Michal Dlouhý.

Fotogalerie
14 fotografií

Evakuace a prověřování podezřelých předmětů má často za důsledek i dopravní komplikace v centru Prahy: