Ivan Jandl hrál od malička na klavír a byl členem rozhlasového Dismanova souboru. Počátkem roku 1947, kdy mu bylo devět let, si ho v rozhlasovém studiu vybrali filmaři, kteří hledali dětského představitele do hlavní role ve švýcarsko-americkém filmu Poznamenaní (The Search).

Drobný blonďáček získal roli ve filmu, který se zabýval poválečnými osudy malých dětí zavlečených za druhé světové války na území nacistického Německa. Dojímavý příběh sklidil velký ohlas a Jandl se na čas stal mezinárodní dětskou hvězdou. Koncem roku 1948 dostal Zlatý glóbus, další rok Oscara.

Na ceremoniál ale nesměl a nabídky na další role mu komunistický režim nedovolil přijmout. Hercem se nestal, na divadelní fakultu se po maturitě nedostal. Jandl pak byl výtvarným redaktorem, průvodčím autobusu, sboristou kladenského divadla, rozhlasovým hlasatelem, telefonním technikem a inspektorem státního podniku Potraviny. Zemřel opuštěn v libeňském bytě 21. listopadu 1987 při diabetickém záchvatu.

Nadační hrob

Na pietním místě nadace Život umělce jsou od konce 90. let uloženy ostatky herců Zdeňka Dítěte, Vlasty Fabianové a Ljuby Hermanové, kapelníka Karla Vlacha či operní pěvkyně Drahomíry Tikalové. V nadačním hrobu jsou i urny s popelem herečky Zity Kabátové a folkové písničkářky Zuzany Navarové.

V kategorii neanglicky mluveného filmu si prestižní zlatou sošku v minulosti odvezly tři československé a české filmy – Obchod na korze, Ostře sledované vlaky a Kolja. Český režisér Miloš Forman získal dva Oscary až po odchodu z republiky – v roce 1976 za Přelet nad kukaččím hnízdem a v roce 1985 za Amadea. Z českých filmařů získali za Amadea cenu akademie také Theodor Pištěk za kostýmy a scénický výtvarník Karel Černý. V roce 1998 ho dostal animátor s českými kořeny Jan Pinkava za film Geriho hra. Poslední držitelkou je za nejlepší filmovou píseň Markéta Irglová.