Vánoční osvětlení v centru Prahy vyjde magistrát na 1,8 milionu korun. „Magistrát řeší vánoční výzdobu převážně v centru města. O zbylé osvětlení se starají jednotlivé městské části. Podobně je to i v případě vánočních trhů, kdy společnost Taiko zajišťuje jen trhy na Václavském a Staroměstském náměstí,″ řekl ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Výzdoba na měsíc a půl

Hlavní město zajišťuje vánoční osvětlení v jedenácti oblastech. Mezi ně patří například Václavské náměstí, Pařížská ulice a Smetanovo nábřeží. Pronájem a montáž osvětlení zajistí společnost MK-mont illuminations. Ve všech městských částech začnou instalovat vánoční osvětlení kolem první adventní neděle a odstraňovat by se mělo okolo lednových Tří králů.

Například Praha 3 za vánoční stromy a osvětlení v ulicích vedoucích do centra města zaplatí zhruba 500 tisíc Kč, sdělila tisková mluvčí městské části Michaela Luňáčková. Praha 11 za osvětlení zaplatí kolem 247 tisíc Kč, celkem 480 tisíc Kč zaplatí Praha 4 za pronájem, instalaci a servis výzdoby zhruba 20 ulic. Na dva roky předem zajišťuje vánoční výzdobu radnice Prahy 6, která za ně zaplatí 1,9 milionu korun. Praha 8 bude mít kromě tradiční výzdoby 4 vánoční stromy, aby měla každá čtvrť městské části svůj strom. „Bude tradičně na Karlínském náměstí, v Libni na Elsnicově náměstí, na Ládví a v Bohnicích bude umístěn na hřišti u ZŠ Glowackého,″ uvedla mluvčí městské části Marcela Voženílková. Radnice za výzdobu zaplatí 1,5 milionu korun.