Stát po centru Klinika a jeho zástupkyni Tereze Virtové vymáhá peníze za období od loňského 3. března, kdy Klinice skončila smlouva o roční bezplatné výpůjčce objektu v pražské Jeseniově ulici, do začátku října, kdy nemovitost od státu získala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Za užívání budovy a pozemku tehdy Klinika neplatila nájemné.

„Užívání nemovitosti žalovanými nelze považovat za užívání, kterým by se obohatili na úkor žalobce,“ uvedla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 3 Jitka Stibralová. Podotkla, že aktivisté státu platili za porušení smlouvy tisícikorunu denně, což bylo předem součástí dohody. „Smluvní pokuta je přiléhavý právní institut, který z finančního hlediska ošetřuje užívání nemovitosti žalovaným (Klinikou) v rozhodném období,“ dodala.

Zastrašování?

Postup státu vůči Klinice označila Stibralová za „vnitřně rozporný“. Zrekapitulovala, že objekt na Žižkově nebyl v letech 2012 až 2015 nikým užíván a chátral. To, že ho poté stát aktivistům na rok bezplatně půjčil, místo aby s nimi uzavřel smlouvu o placení nájmu, podle soudkyně „zjevně nebyla náhoda“. Podivila se nad tím, proč stát nyní k témuž majetku ve stejném stavu uplatňuje právo na vydání bezdůvodného obohacení.

„Jsem velmi ráda, že soudkyně prokoukla strategii státu, kterou bylo zastrašování,“ řekla novinářům při odchodu z jednací síně Virtová. Poukázala na to, že ÚZSVM nyní bude muset jí i Klinice zaplatit náklady na právní zastupování. Podle ní je to další důkaz, že se stát nechová jako správný hospodář. Mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka uvedl, že úřad se proti rozsudku pravděpodobně odvolá.

Smlouva o výpůjčce původně počítala s možností prodloužení až na osm let. Podle úřadu nebyla prodloužena, protože stát až následně zjistil, že objekt je zkolaudován jako zdravotnické zařízení. Úřad zdůraznil, že užívání budovy v rozporu s kolaudačním stavem je nezákonné.

Částku požadovanou po Klinice úřad stanovil na základě znaleckého posudku. Aktivisté však namítají, že znalec vycházel z ceny pozemku, nikoliv budovy. Ta je podle nich bezcenná a pro potenciálního kupce přítěží. Pozemek je prý prodejný spíše jako stavební parcela.

Aktivisté zůstávají

Aktivisté v objektu nadále zůstávají, ačkoliv soudy počátkem září pravomocně rozhodly, že z budovy musí odejít. Podle Kliniky je požadavek na vyklizení v rozporu s dobrými mravy. Centrum navrhlo SŽDC, že by v budově fungovalo do začátku její rekonstrukce. Správa cest to koncem října odmítla a vyzvala aktivisty k okamžitému opuštění objektu.

Soudkyně dnes upozornila na to, že její rozhodnutí rozhodně nelze vykládat obecně v tom smyslu, že cizí majetek lze užívat bez právního důvodu. „Podstatné jsou vždy okolnosti případu,“ vysvětlila.

Klinika pořádá přednášky, koncerty, dílny či jazykové kurzy, zaměřuje se také na pomoc migrantům. V minulosti se stala terčem útoku žhářů zřejmě ze strany extremistů, policie však případ odložila kvůli nedostatku důkazů. V objektu byla také několikrát nahlášena výbušnina, žádná se ale nikdy nenašla.