Plocha, o kterou se budou Pražské služby a TSK starat, se navíc zvýší téměř na dvojnásobek, i proto pro letošní zimu stoupl počet zaměstnanců. Přednostně se uklízejí například chodníky u úřadů, nemocnic, škol či nádraží a stanic metra.

V minulosti uklízela Praha v zimě v takzvaném prvním pořadí 250 hektarů chodníků a dalších nemotoristických komunikací. Nyní vedení města rozhodlo, že se bude nejdříve uklízet přes 400 hektarů.

Zvýšení plochy zaměstná o stovky lidí navíc. „Větší plocha chodníků, kterou budeme uklízet, si vyžádá 483 lidí navíc, což s sebou nese vyšší náklady. Celkem tak bude letos uklízet 1365 lidí,“ řekl František Hodan z Pražských služeb. Připraveno je také asi 12,5 tuny posypové soli. 

Obvykle stojí údržba 600 milionů

Kolik bude zimní údržba nakonec celkem stát, zatím není jasné. Podle mluvčí TSK Barbory Liškové bude záležet na počasí. „Každoročně stojí okolo 600 milionů korun. Loňská zima vyšla na 615 milionů. Pro letošní rok máme připraveno 72 sypačů, které vyjedou do ulic na pokyn dispečinku, který funguje nonstop,“ řekla pro Blesk.cz.

K dispozici jsou rovněž frézy, kterými se dočišťují vybrané komunikace. Na zimu se kromě silničářů připravil rovněž pražský dopravní podnik (DPP), který má k dispozici mimo jiné dvě tramvaje s pluhem, které dokážou odhrabat velké množství sněhu na kolejích. K dispozici má podnik i tramvaj se speciálním sběračem, která maže troleje glycerinem proti namrzání. DPP rovněž vyhřívá výhybky.

Zimní období bude trvat od 1. listopadu do 31. března. Loni ale například vyjely sypače i v dubnu. „V březnu jsme neměli žádný výjezd, nicméně v rozmezí od 18. do 21. dubna bylo hned několik výjezdů kvůli zhoršenému počasí,“ dodala na závěr Lišková.