Už před seriálem byl však Vaňásek známý. Kriminální rada Karel Vacátko je literární postava známá z povídek Jiřího Marka a dodnes se vedou diskuse o tom, jestli právě Vaňásek byl obávaným kriminalistou z knihy.

Návrh na radnici Prahy 5 přišel od novinářky Blanky Kovaříkové, která se jeho případům věnovala. „V podstatě byl dosud jeho jediným pomníkem případ vraždy Otýlie Vranské,“ vysvětlila iniciátorka vzniku desky.

Nyní má už i pamětní desku v místech, kde žil většinu svého života. Stále se však spekuluje, kde přesně bydlel, jelikož se v průběhu let měnila na domech čísla popisná. Vaňásek k policii nastoupil v roce 1904. Řešil ty nejzávaznější případy. Zasloužil se o zřízení Ústředny pro potírání nelegálního obchodu s omamnými jedy a byl u zrodu Interpolu.

Seriálového Vacátka z Hříšných lidí města pražského, kterého ztvárnil Josef Marvan, však dnes oceňují nejen pamětníci. „Když jsem se dozvěděl o tomto návrhu, tak mi to přišlo strašně bezvadné, že se nám podaří tuto osobu připomenout tímto způsobem širší veřejnosti. Jsme rádi, že se památník podařilo schválit a slavnostně odhalit během půl roku,“ řekl pro Blesk.cz místostarosta Prahy 5 Lukáš Herold (ODS).

Fotogalerie
6 fotografií